Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Ζίτσας ενημερώθηκαν για τις Ομάδες παραγωγών

Για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την κτηνοτροφία ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Ζίτσας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην Τ.Κ. Ροδοτοπίου. Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου πραγματοποίησε ακόμη μία ημερίδα με αντικείμενο, αυτή τη φορά, την κτηνοτροφία και τις προοπτικές που «ανοίγονται» ειδικά για τους νέους στο επάγγελμα μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο των ομάδων παραγωγών και κατ’ επέκταση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά παραγωγή. «Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε πρέπει να στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου και εμείς στο Δήμο προσπαθούμε να είμαστε πάντα στο πλευρό τους είτε εξυπηρετώντας τους μέσω της υπηρεσία μας και του αρμόδιου γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενίσχυσης, είτε φροντίζοντας να τους ενημερώνουμε για τα νέα δεδομένα με την διοργάνωση θεματικών ημερίδων σαν την αποψινή» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Απευθυνόμενος δε στους κτηνοτρόφους , τους πρότεινε να προχωρήσουν στη σύσταση Ομάδων παραγωγών «για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις τύχες τους οι ίδιοι και να σχεδιάσουν το μέλλον της παραγωγής τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα τους θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία που θα τους αποφέρει ένα αξιοπρεπές εισόδημα». Στο νέο μοντέλο κτηνοτροφίας για να μπορέσει να έχει μέλλον αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Τόντης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. «Να «παντρέψουμε» την πολιτική με την επιστήμη και την πράξη για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα στη στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας», είπε και προέτρεψε τους νέους κτηνοτρόφους «να κοιτάνε μπροστά , όχι στο σήμερα ή στο χθες, γιατί πρέπει να μεταπηδήσουμε από το μαντρί-βοσκός, στην επιχείρηση». Ακολούθως, αναφέρθηκε στους παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές, τα πλεονεκτήματα της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και την αξία και υπεραξία των ΠΟΠ προϊόντων ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων. «Αν δε συνδυάσουμε την εκπαίδευση με την έρευνα και την καινοτομία δεν υπάρχει προοπτική και μέλλον για την κτηνοτροφία» κατέληξε ο κ. Τόντης.

Τα πλεονεκτήματα της οργάνωσης των κτηνοτρόφων σε ομάδες παραγωγών, ανέπτυξε ο Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), & Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. «Δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη τη δουλειά μας, τον κόπο μας. Πρέπει να οργανωθούμε με κυρίαρχο στόχο να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε το επιτυχημένο παράδειγμα της λειτουργίας της ΕΔΟΚ. Στην συνέχεια παρότρυνε τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν στη σύσταση Ομάδων παραγωγών καθώς όπως εξήγησε δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. «Πρέπει να τολμήσετε. Εμείς δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια οργάνωσης των παραγωγών καθώς έχουν σημαντικά οφέλη και για τη σύστασή τους επιχορηγούνται ποσοστιαία με βάση το τζίρο των μετόχων» διευκρίνισε ο κ. Γίτσας. «Οι παραγωγοί πρέπει να οργανωθούν και θέλουμε τη συμβολή και τη βοήθειά σας για να ενημερώσουμε τον κόσμο καθώς δεν γνωρίζει» τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης απευθυνόμενος στους εισηγητές της ημερίδας την οποία χαρακτήρισε άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική. Τέλος αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που αποκτούν τα ποιοτικά προϊόντα ειδικά στις αγορές του εξωτερικού ζητώντας από τους κτηνοτρόφους παραγωγούς «να στοχεύουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων γιατί αυτό είναι που κάνει τη διαφορά και θα τους αποφέρει αύξηση στα εισοδήματά τους». Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παναγιώτης Λιάκος, η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Χατζηεφραιμίδης, Πρόεδροι-Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων και κτηνοτρόφοι.