Η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη στην 4η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί έναυσμα για τη διεθνή προβολή της γλώσσας μας, των ιδανικών και αξιών της ελληνικής παιδείας, ιδιαίτερα στο σύγχρονο πλαίσιο των παγκόσμιων πολιτισμικών ροών και των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, όπου η γλώσσα νοείται ταυτόχρονα ως εργαλείο μάθησης αλλά και ως μέσο αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας», επεσήμανε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη κατά τους εορτασμούς της 4ης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που έλαβαν χώρα στη Νάπολη της Ιταλίας.

Η Υφυπουργός Παιδείας, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μιχάλη Κόκκινο, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, η οποία διοργάνωσε την τελετή για 4η συνεχή χρονιά, με τη συμβολή του Δήμου Νάπολης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, της Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, της ΚΕΔΕ, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νάπολης.

Η Μερόπη Τζούφη συνεχάρη τους διοργανωτές, τους μαθητές και τους καθηγητές των ιταλικών και ελληνικών σχολείων για την πρωτοβουλία, τονίζοντας τη συμβολή τους στην ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Επίσης υπογράμμισε πως η δράση αυτή σφυρηλατεί τους πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ανταλλάσσει καλές πρακτικές με όχημα την παιδεία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από θεατρικά και μουσικά δρώμενα που προετοίμασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από ιταλικά και ελληνικά σχολεία, ενώ στο πλαίσιο των εορτασμών πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων στον κόσμο, με ευρήματα από την Πομπηία και το Ερκολάνο.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, η Υφυπουργός Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, συνοδευόμενοι από μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Νάπολης, κ. Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, όπου συνομίλησαν εκτενώς για τη διαχρονική στήριξη της δημοτικής αρχής στον ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής, τις δράσεις αναβάθμισης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη γειτονική χώρα, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και ένταξη των προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τέλος, η Υφυπουργός Παιδείας είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νάπολης και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Νεαπόλεως και Καμπανίας, μεταφέροντας τους την πλήρη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο έργο τους.