ΠΓΝΙ – Ξεκίνησε η λειτουργία του Ιατρείου Καρδιολογικής Φροντίδας Ασθενών με Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες

Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου οργανωμένου Ιατρείου Καρδιολογικής Φροντίδας Ασθενών με Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες στο Π.Γ.Ν.Ι.

Το Ιατρείο, μοναδικό στη Βορειοδυτική αλλά και τη Δυτική Ελλάδα, έχει σαν σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των ασθενών με πολλαπλά καρδιολογικά προβλήματα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, που σχεδόν καλύπτει το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, υπάρχουν περίπου 120 ασθενείς με Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες που χρήζουν καρδιολογικής παρακολούθησης και φροντίδας.

Πρόκειται για ένα αίτημα που γίνεται πραγματικότητα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου και του προέδρου του κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη, του Καθηγητή Καρδιολογίας και Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής κ. Λάμπρου Μιχάλη και τη συμβολή της Αναπληρώτριας καθηγήτριας Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αικατερίνης Νάκα. Το Ιατρείο θα διευθύνει ο Διευθυντής ΕΣΥ, καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Παππάς, που έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων ασθενών και θα στελεχώνεται από τη Διευθύντρια του ΕΣΥ καρδιολόγο κ. Ουρανία Αργύρη.

Η δομή θα συνεργάζεται με την Αιματολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και την Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, με Διευθύντρια την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Ελένη Καψάλη και την Ιατρό της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Ιωαννίνων ¨Γ. Χατζηκώστα¨ Επιμελήτρια ΕΣΥ κ. Μαργαρίτα Παπασάββα .

Στις Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες συμπεριλαμβάνονται η β-μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες. Οι διαταραχές αυτές συνδέονταν παλιότερα με πολλαπλά προβλήματα, συχνές νοσηλείες, κακή υγεία και ποιότητα ζωής, με σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας. Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων οφείλεται σε επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος με εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, πνευμονικής υπέρτασης, αρρυθμιών και άλλων διαταραχών.

Σήμερα χάρη στις προσπάθειες για στενή παρακολούθηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία, οι ασθενείς ζουν πολύ καλύτερα και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής.

Οι ασθενείς με Θαλασσαιμία χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές Υγείας.

Το Ιατρείο Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη ενός τέτοιου Ιατρείου, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του με εξεύρεση χώρων και κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μαγνητικός τομογράφος που έχει προμηθευτεί το ΠΓΝΙ αναμένεται επίσης να είναι πολύ σημαντικός για την απεικόνιση της καρδιάς στους ασθενείς.

Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου ευχαριστεί έναν προς έναν, όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια τονίζοντας ότι με καλή συνεργασία και κατανόηση μπορούμε να πετύχουμε πολλά στην σωστή παρακολούθηση των χρόνιων πασχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου, σύντομα θα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/