Κώστας Τασούλας: Η προκλητική αδιαφορία του Υπουργού Περιβάλλοντος αναστατώνει κατοίκους και επιχειρήσεις στον Δήμο Ζίτσας και ευρύτερα.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ.Κώστας Τασούλας με αφορμή τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκάλεσε η περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στις 9 Ιουνίου 2015 είχα επισκεφθεί τα Μάρμαρα όπου και συναντήθηκα με την Επιτροπή Αγώνα κατά της λειτουργίας μονάδος βιομάζης στην περιοχή.

Διαβεβαίωσα την Επιτροπή αλλά και κατοίκους των Μαρμάρων πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην απόρριψη της αδειοδότησης της εν λόγω μονάδος που είχε υπογραφεί από τον κ.Μιχελάκη, Γενικό Γραμματέα, τότε, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Πράγματι, στις 7 Αυγούστου 2015, ανακοινώθηκε προς τον Δήμο Ιωαννιτών που είχε υποβάλει σχετική εμπεριστατωμένη προσφυγή, η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ακυρώνονταν η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σήμερα, εξαιτίας του ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ειδικότερα ο Αναπληρωτής Υπουργός κ.Φάμελλος αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με τον κ.Μιχελάκη, ως Συντονιστή πλέον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να υπογράφει την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Παρά το προηγούμενο του 2015, παρά τη σύσσωμη αντίδραση επιστημονική και κοινωνική, παρά το ότι η σχετική νομοθεσία παρόμοιων αδειοδοτήσεων επίκειται σύντομα να αλλάξει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε προκλητικά όλα αυτά και αντί να παγώσει παρόμοιες εγκρίσεις που αγνοούν θεμελιωμένες ενστάσεις για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τώρα στο θέμα εκτός από την ανησυχία προστίθεται η απογοήτευση και η οργή για την στάση Ποντίου Πιλάτου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικά του κ.Φάμελλου. Την ευθύνη όμως δεν θα αποφύγει τελικά να αναλάβει, δεδομένου ότι τόσο ο Δήμος Ζίτσας όσο και άλλοι θιγόμενοι φορείς αυτονοήτως και θα προσβάλουν ενώπιόν του τη χορηγηθείσα άδεια.

Ο κ.Φάμελλος προ ολίγων μηνών απέρριψε τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, που συμβαίνει να είναι στην εκλογική του περιφέρεια. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη στάση του επί της προσφυγής που θα υποβληθεί και κατά των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων ώστε να αποδείξει πως τα κίνητρά του είναι αποκλειστικά νομιμότητας και περιβαλλοντικά και όχι ψηφοθηρικά».