Κυριακή στο Μουσείο με δύο ομιλίες

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο επανέναρξης του κύκλου διαλέξεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με τον τίτλο: Κυριακή στο Μουσείο, δύο ομιλίες:
• Ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, δρ. Γεώργιος Κακαβάς, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: Ευεργέτες, δωρητές και χορηγοί. Η περίπτωση του Εθνικού Νομισματικού Μουσείου.
και
• Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, κ. Ξενοφών Μπήτσικας, θα παρουσιάσει τον κατάλογο της έκθεσης Testimonia et Memorabilia. Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα.


Πρόκειται για την έκθεση η οποία παρουσιάζεται αυτό το διάστημα, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της Δωρεάς του ηπειρώτη ιατρού Ανδρέα Μπούζα, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Στον κατάλογο παρουσιάζονται εξακόσια σαράντα επτά (647) αντικείμενα, αρχαία και βυζαντινά, από τα δύο χιλιάδες τετρακόσια δέκα (2410) αντικείμενα που δώρησε στην Εφορεία ο επιφανής ηπειρώτης.

Η έκθεση με τίτλο: Testimonia et Memorabilia. Η δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα, θα φιλοξενείται έως το τέλος Απριλίου 2023.
Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 11.00 το πρωί.
Διεύθυνση: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
Τηλ.: 265 100 1050, Fax: 265 100 1052
Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Δευτέρα- Κυριακή: 8.30- 15.30 . Τρίτη : Κλειστό.

Οι Ομιλητές
Ο Γεώργιος Κακαβάς είναι Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών. Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και της Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στην Ιστορία της Τέχνης από το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει αναδειχθεί υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Σαριπολείου Κληροδοτήματος Αριστούχων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Harvard.
Το 1992 εισήχθη πρώτος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει εργαστεί ως επιμελητής σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, Διευθύνσεις και Μουσεία, και ως Προϊστάμενος στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο. Υπήρξε διευθυντής πλήθους ανασκαφικών ερευνών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει οργανώσει πολλά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος διεθνών και τοπικών επιστημονικών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά για την αρχαία και βυζαντική εποχή και τέχνη (σφραγιδόλιθους, νομίσματα, γλυπτά, μικροτεχνία), τη βυζαντινή οχυρωματική και τη μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική .
Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση σημαντικών εκθέσεων αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει επιμεληθεί επίσης την έκδοση πολλών από τους συνοδευτικούς τους καταλόγους. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης, ερευνητής και διδάσκων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πειραιά και Πατρών, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το King’s College και το Institute of Classical Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Neapolis της Πάφου, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Cornell, το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Dumbarton Oaks της Ουάσιγκτον,. Είναι επίσης αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, της Society for the Promotion of Byzantine Studies, της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του ICOMOS Cultural Routes καθώς και της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

O Ξενοφών Μπήτσικας είναι Καθηγητής Ζωγραφικής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Mεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορικό στην Facultad de Bellas Artes του Universidad Complutense Madrid, με υποτροφία του ΙΚΥ. Μεταδιδακτορική έρευνα (2001-2003) ΑΣΚΤ, με υποτροφία του ΙΚΥ.
Tο πεδίο της έρευνάς του και της διδασκαλίας του είναι σχετικό με ζητήματα δομής του χώρου, τους μηχανισμούς ορισμού και σχεδιασμού του, με ζητήματα που σχετίζονται με την αναπαράσταση και τα νέα μέσα και ειδικότερα με τον σχεδιασμό και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις στον δημόσιο χώρο. Έχει το συντονισμό και συμμετοχή σε αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα, σχετικά με τη θεωρία και το σχεδιασμό του χώρου, και τις νέες τεχνολογίες.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις. Συνεργάζεται στην έρευνα με ελληνικά (ΔΠΘ, ΕΑΠ, ΑΣΚΤ, Παν. Αιγαίου) και ευρωπαϊκά (UCMadrid, Univ.of Bari) πανεπιστήμια
Η εικαστική του πρακτική σχετίζεται με την έννοια του ορίου και της έννοιας της διεπαφής του έργου με τον θεατή και την συμπεριφορά του θεατή, που επαναπροσδιορίζει με τη δράση του το έργο. Το έργο του έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ζωγραφικής και έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επίσης έχει δημοσιευτεί σε καταλόγους και μονογραφίες. Έργα του βρίσκονται στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, του Fundació Ynglada Guillot” Real Academia de Bellas Artes San Jordi στη Βαρκελώνη, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη, του Μουσείου Σπυρόπουλου, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Βορρέ και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Φρυσίρα Αθήνα, Συλλογή Φέλιου, κ.α