“Λόγια Σταράτα στα Fm” 3-2-20

Δείτε ξανά την εκπομπή:

Συζήτηση γύρω από τη ζωγραφική, την τέχνη και την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία κάναμε με τον ζωγράφο Salvatore D’Angelo στην τελευταία μας εκπομπή, με αφορμή έκθεση έργων του που φιλοξενείται στην καφετέρια Gallery μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Ο κ. D’ Angelo μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική, τις επιρροές του, τους ζωγράφους που θαυμάζει και την τεχνοτροπία του. Μιλήσαμε ακόμη για τη σημασία που έχει η δημιουργική έκφραση για έναν καλλιτέχνη.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε με συγγραφέα Γεράσιμο Μπάκα για τη βράβευση του στη Γερμανία για το βιβλίο «Όλοι οι καλοί έχουν πεθάνει». Το βιβλίο πραγματεύεται ένα ταξίδι από το Βίρτσμπουργκ στην Αθήνα και από το σήμερα στο σκοτεινό παρελθόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον κ. Μπάκα συζητήσαμε, λοιπόν, για την επιλογή του να γράψει για ένα τέτοιο θέμα, καθώς για τους σύγχρονους Γερμανούς είναι σχεδόν άγνωστη η γερμανική παρουσία στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκείνη την εποχή. Σημειώνεται πως το βιβλίο στα ελληνικά βρίσκεται υπό έκδοση.

Ιόνια Οδός, προσφυγικό, «Φιλόδημος», αυτοδιοίκηση, διαχείριση απορριμμάτων ήταν τα βασικότερα ζητήματα για τα οποία μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο. Σύμφωνα με τον κ. Πλιάκο, η εξέλιξη για την Ιόνια Οδό βρίσκεται στη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον» διότι, όπως εκτίμησε, αν δεν γινόταν αυτός ο συμβιβασμός το έργο δεν θα γινόταν καθόλου. «Δε μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη αν δεν υπάρχουν δρόμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Υπ. Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για τη δημιουργία ΕΣΠΑ για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος Ζίτσας σημείωσε πως αυτό θα ήταν σημαντικό, εφόσον δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για πρωτοβουλία στους Δήμους, διότι αυτοί είναι που εν τέλει πρέπει να φέρουν εις πέρας τα έργα. Παράλληλα, για τον διάδοχο του «Φιλόδημου» ο κ. Πλιάκος τόνισε πως η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια στους δήμους και όχι π.χ. βάσει του πληθυσμού τους, γιατί αυτός δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές τους ανάγκες.

Τέλος, ως προς το ζήτημα των απορριμμάτων και το αίτημα κάποιων δήμων για επαναδιαπραγμάτευση των όρων με το εργοστάσιο επεξεργασίας, ο κ. Πλίακος δήλωσε πως οι δήμοι πρέπει να τιμούν τις υπογραφές τους και ανέφερε πως η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μόνο κέρδος μπορεί να σημαίνει.

Τη σκυτάλη πήρε η ιδιοκτήτρια του μεγάλου ηλεκτρονικού καταστήματος ένδυσης Style-icon Γεωργία Κούρτογλου, που έκανε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα αγοραστικής κίνησης κατά την περίοδο των εκπτώσεων και, όπως είπε, μπορεί οι εκπτώσεις να είναι ακόμα σε εξέλιξη αλλά στη διαδικτυακή αγορά οι προσφορές δε σταματούν ποτέ. Η κ. Κούτρογλου έδωσε κάποιες συμβουλές ώστε να κάνουμε πιο «έξυπνες» αγορές ενώ συζητήσαμε για τις ευκολίες που παρέχει το κατάστημα της, όπως είναι η δωρεάν επιστροφή προϊόντων σε διάστημα 100 ημερών και η δυνατότητα για απευθείας επικοινωνία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η κα. Κούτρογλου, σύντομα στο Style-icon θα είναι διαθέσιμα και plus-size ρούχα.

Τελευταίος καλεσμένος στην εκπομπή της περασμένης Δευτέρας ήταν ο Αλέκος Φαρμάκης, μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, που ανέπτυξε το σημαντικό έργο των Ηπειρωτών Ευεργετών. Το έργο αυτό περιγράφει και στο λεύκωμα που πρόκειται να εκδώσει σύντομα, αποτέλεσμα μιας έρευνάς του που διήρκησε περίπου 15 χρόνια.

Όπως ανέφερε η Ήπειρος, ακόμα και η Αθήνα, θα ήταν πολύ πιο φτωχή αν της αφαιρούσαμε τα κληροδοτήματα των Ηπειρωτών Ευεργετών, χωρίς να υπολογίσουμε την προσφορά τους σε χρήματα που επενδύθηκαν σε άυλα αγαθά, όπως η εκπαίδευση. Ενδεικτικά, το 1879 το ποσό που διέθεσαν οι ευεργέτες ήταν τριπλάσιο του προϋπολογισμού του κράτους.

Αναφορικά με την απόφασή του να ασχοληθεί με μια τόσο κοπιώδη έρευνα, ο κ. Φαρμάκης απάντησε πως έκανε το χρέος του ως Ηπειρώτης, γιατί η ιστορία -και μαζί της η σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς- δεν πρέπει να ξεχνιέται.