Μ. Τζούφη: “Η ιδιωτικοποίηση της υγείας βλάπτει σοβαρά και τη διακομιδή των ασθενών”

«Σημαντικός αριθμός πολιτών παραμένει στα νοσοκομεία μετά το εξιτήριο, καταλαμβάνοντας κλίνες ή περιμένοντας στα φορεία μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τους διακομίσει στο χώρο κατοικίας τους», τονίζει η Μερόπη Τζούφη με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει πως η έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων, πέρα από τα γνωστά προβλήματα, δυσκολεύει τη δευτερογενή μεταφορά των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό κατηγορεί την κυβέρνηση για συστηματική άρνηση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, πριμοδοτώντας τη μίσθωση ιδιωτικών ασθενοφόρων και τη μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς.

Πιο ειδικά αναφέρει πως τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων βρίσκονται αντιμέτωπα με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ η λύση που προτείνει το υπουργείο Υγείας είναι πιο δαπανηρή και πιο αναξιόπιστη. Όπως σημειώνει, «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό τον Αύγουστο, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος και η επαναπροκήρυξή του έγινε με αύξηση του κόστους (από 27 σε 30 εκατ. €) και μείωση του αριθμού διακομιδών (από 200 σε 170) ώστε να ανταποκριθούν οι ιδιώτες». Παρόμοιο διαγωνισμό επιχείρησε και το «Χατζηκώστα», ο οποίος κηρύχθηκε επίσης άγονος.

Καταλήγοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων καλεί τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, τόσο με ασθενοφόρα και ειδικευμένο προσωπικό, ώστε η διακομιδή των ασθενών να πραγματοποιείται έγκαιρα και με ασφάλεια.