Μ. Τζούφη: “Ιδιωτικά πανεπιστήμια: δε θα τελειώσει εύκολα η μάχη της δημόσιας παιδείας”

Για πρωτοφανή περιφρόνηση της κυβέρνησης σε κάθε λογικό επιχείρημα και κάθε τεκμηριωμένη κριτική, έκανε λόγο η Μερόπη Τζούφη στη δευτερολογία της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.

Η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, μιλώντας για την παραβίαση του Συντάγματος, τόνισε πως «οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διάβαζαν μονότονα το non-paper του υπουργείου, υποστηρίζοντας πως δεν παραβιάζεται το Άρθρο 16». Ταυτόχρονα, «ο υπουργός Παιδείας δήλωνε σε συνέντευξή του πως η Ελλάδα δε μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του Συντάγματος». Στο πλαίσιο αυτό έθεσε το ερώτημα χωρίς να λάβει απάντηση: «αν το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό και αν το Σύνταγμα επιτρέπει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί η ΝΔ υποστηρίζει πως το Σύνταγμα είναι αναχρονιστικό και θα το αλλάξει;».

Στη συνέχεια, η βουλευτής Ιωαννίνων απέδειξε πως η κυβέρνηση νομοθετεί τα ιδιωτικά και κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και κατέρριψε τα επιχειρήματα περί δήθεν αύξησης του ΑΕΠ και προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση και υπονόμευση των δημόσιων πανεπιστημίων. Παράλληλα, μίλησε για ιδεολογική τύφλωση και εμπρηστική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε πως «η ίδρυση ιδιωτικών θα βάλει τέλος στα στέκια κουκουλοφόρων, τις καταλήψεις, τα στέκια, τις μολότοφ, και τις σχολές – τσιφλίκια αυτών που έκαναν καριέρες στα αμφιθέατρα».

Καταληκτικά, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως το νομοσχέδιο αποτυπώνει την απέχθεια της ΝΔ σε κάθε τι δημόσιο, όπως και για προσπάθεια να μετατραπούν οι σπουδές από αγαθό σε προϊόν με αγοραστική αξία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «γι’ αυτό το καταψηφίζουμε, γι’ αυτό υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών και συμμετέχουμε στον αγώνα». Μάλιστα υπογράμμισε πως δύσκολα θα εφαρμοστεί και υπενθύμισε την ιστορία παρόμοιων αντιεκπαιδευτικών νόμων (815, Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου), οι οποίοι καταψηφίστηκαν στην πράξη.