Μ. Τζούφη: “Προσλήψεις στα Νοσοκομεία: Πολύ λίγες, πολύ αργά”

Με μόλις 12 προσλήψεις ιατρών στο «Πανεπιστημιακό» και 5 προσλήψεις στο «Χατζηκώστα», κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας προσπαθούν να μας πείσουν πως ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία και ενισχύουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Πολύ λίγες: Τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων καλύπτουν ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών από όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου (μόνο το «Πανεπιστημιακό» εξυπηρέτησε περισσότερους από 355.000 ασθενείς το 2022). Επίσης, οι αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις αυξάνουν διαρκώς, ο αριθμός των τακτικών εξωτερικών ιατρείων μειώνεται (-30%), τα χειρουργεία και οι ακτινοθεραπείες καθυστερούν, ενώ οι υγειονομικές ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την έναρξη της πανδημίας.
Πολύ αργά: Παρά το διαρκές αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, ήδη πριν το ξέσπασμα της Covid, η κυβέρνηση έπραξε τα απολύτως ελάχιστα. Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στην πιο κρίσιμη κατάσταση: αποδυναμωμένα και υποστελεχωμένα, με το προσωπικό εξαντλημένο. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί χειρισμοί και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες φέρνουν όλο και πιο κοντά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Ο νόμος για το «νέο ΕΣΥ» που ψηφίστηκε στο τέλος του 2022 είναι ενδεικτικός. Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει με την ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων, προκαλώντας την οργή γιατρών και γονιών παιδιών με καρκίνο.

Αλλά και πολύ πονηρά: Όμως ο κυνισμός και ο εμπαιγμός δε σταματά εδώ. Μπορεί οι εκλογές να πήραν παράταση λόγω του εγκληματικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ωστόσο η διαδικασία είναι πολύ πιθανό να παγώσει όταν αυτές προκηρυχθούν επίσημα. Είναι κάτι που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει καλά, αλλά θα μπορεί να ισχυρίζεται πως ενισχύει τα νοσοκομεία στα προεκλογικά τηλεοπτικά πάνελ.

Τα δημόσια νοσοκομεία που οι ίδιοι έχουν φέρει σε αδιέξοδο. Μεταξύ αυτών, το «Πανεπιστημιακό» των Ιωαννίνων και το «Χατζηκώστα», των 17 προσλήψεων της τελευταίας στιγμής…

Μ. Τζούφη
βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
αναπλ. τομεάρχης Παιδείας