Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου το Στέφανου Κωλέττα

Ένα διήμερο περιήγησης στο χώρο και το χρόνο της ιστορίας και των παραδόσεων των χωριών του Δήμου Ζίτσας, με επίκεντρο τις Τοπικές κοινότητες Άνω και Κάτω Λαψίστας, απόλαυσαν όσοι παρευρέθησαν στις κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένες εκδηλώσεις του Δήμου Ζίτσας για την παρουσίαση  του βιβλίου του εκπαιδευτικού-συγγραφέα Στέφανου Κωλέττα.  Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Λαψίστα Άνω & Κάτω (Ιστορικά – Λαογραφικά Στοιχεία)» έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο (08&09-12-2018), σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας με τη συνεργασία των τοπικών πολιτιστικών  Συλλόγων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, στις αίθουσες των Πνευματικών κέντρων στην Κάτω και την Άνω Λαψίστα αντίστοιχα.

Την εκδήλωση του Σαββάτου στην Κάτω Λαψίστα, τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ στην εκδήλωση της Άνω Λαψίστας το βράδυ της Κυριακής χαιρέτισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Καραμπίνας και Οδυσσέας Πότσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος και η Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου  Τζένη Παπαχριστοδούλου.

Όλοι τους στάθηκαν στη σπουδαιότητα του εν λόγω πονήματος του Στέφανου Κωλέττα καθώς θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές με την καταγραφή της  ιστορίας και των παραδόσεων του τόπου.

«Ο εκπαιδευτικός και πολυγραφότατος Στέφανος Κωλέττας μας παρουσιάζει μια εξαιρετική συγγραφική δουλειά που μας κάνει όλους υπερήφανους» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε, «Έχοντας ως αφετηρία τη γενέτειρά του, την Κάτω Λαψίστα, καλύπτει με το βιβλίο του τόσο ιστορικά όσο και εθιμογραφικά και λαογραφικά με τα στοιχεία που παρουσιάζει ολόκληρο το Δήμο Ζίτσας και κατ’ επέκταση το Νομό Ιωαννίνων από την αρχαιότητα έως σήμερα». Ακολούθως, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον συγγραφέα που εμπιστεύτηκε το πόνημά του στο Δήμο Ζίτσας και τον Περιφερειάρχη  για την απόφασή του να χρηματοδοτήσει τα έξοδα έκδοσης και προανήγγειλε την έκδοση ενός ακόμη βιβλίου του κ. Κωλέττα με αναφορά στο Ροδοτόπι. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να διοργανωθεί από το Δήμο σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους τελετή βράβευσης για τον Στέφανο Κωλέττα. «Πρέπει να αποδώσουμε το οφειλόμενο χρέος τιμής σε ένα συνδημότη μας που με το ήθος και την αξιοσύνη του ως συγγραφέα, μας κάνει υπερήφανους», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρώην Πρύτανης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο φιλόλογος, συγγραφέας, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κίγκας και η Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας Γιαννούλα Γεωργούλη.

Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου  ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές των εκδηλώσεων όσο και τους συμμετέχοντες  σε αυτές. Παράλληλα, ο κ. Κωλέττας εστίασε στο γεγονός, ότι  η έκδοση του εν λόγω βιβλίου ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εκπλήρωση μιας παλαιότερης υπόσχεσης και ενός οφειλόμενου χρέους απέναντι στη γενέτειρά του ειδικά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου γενικότερα».

Τις εκδηλώσεις που συντόνιζαν η συγγραφέας, ποιήτρια, ζωγράφος Ελευθερία Τζιάλλα – Μάντζιου και ο Βελαίτης Σωκράτης Μπαλάφας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζίτσας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Άνω & Κάτω Λαψίστας, Πανεπιστημιακοί, Δικαστικοί, Εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων  και δεκάδες κόσμου.