Με λαμπρότητα ο Δήμος Ζίτσας γιόρτασε για πρώτη φορά τον πολιούχο του Άγιο Ιερεμία

Με θρησκευτική κατάνυξη και τη δέουσα λαμπρότητα ο Δήμος Ζίτσας γιόρτασε για πρώτη φορά τον πολιούχο του Άγιο Ιερεμία.

Ένα χρόνο μετά την αγιοκατάταξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Α΄, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και λίγους μήνες από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ανακήρυξή Του ως πολιούχου το Δήμου Ζίτσας, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου ημέρα εορτασμού της μνήμης Του στον τόπο καταγωγής Του τη Δημοτική Κοινότητα Ζίτσας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου.

Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου τη μνήμη του πολιούχου τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Λιάκος,  οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Σιαφάκας, Βασίλης Χαρλάς, Κατερίνα Μπαλάφα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζίτσας Σπύρος Παντούλας, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Γεώργιος Παππάς, η Αστυνομική Υποδιευθύντρια Ιωαννίνων Βικτωρία Μπουντούρη,  ο Διοικητής  του Τμήματος Άμεσης Δράσης Κώστας Γεωργίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Κώστας Μάντζιος, εκπρόσωπος της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων πύραρχος Περικλής Μπόττης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Τοπικοί Σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.

Στον Θείο Λόγο του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρθηκε στον βίο και την Αγιοσύνη του Αγίου Ιερεμία και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ζίτσας για  τη συμβολή του ώστε να κηρυχθεί πολιούχος και προστάτης του Δήμου Ζίτσας ο Άγιος Ιερεμίας. Ο Μητροπολίτης χάρισε στο Δήμαρχο αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Ιερεμία που υπάρχει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Ζίτσα πριν την αγιοποίησή Του. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως ο Πατριάρχης Ιερεμίας Α΄, στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής  ήταν ήδη Άγιος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανέφερε, « Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς να γιορτάζουμε για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής του τον πολιούχο του Δήμου, Άγιο Ιερεμία. Υποδεχθήκαμε με μεγάλη ικανοποίηση το Μητροπολίτη Ιωαννίνων καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και μαζί με τους συνδημότες μας τιμήσαμε τη μνήμη Του. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα μας εστάλη από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικό έγγραφο με το οποίο μας ανακοινώνει πως με απόφασή μας μπορούμε να ορίσουμε την 13η Ιανουαρίου επίσημη αργία για το Δήμο Ζίτσας. Έτσι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον πολιούχο Άγιό μας».