Με συγκίνηση και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου για τη μάχη της Μπογόρτσας

Με συγκίνηση και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Αυγούστου στην Κοινότητα του Άσσου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων Μνημείου για την ιστορική μάχη της Μπογόρτσας, ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου από αγνώστους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της εκδήλωσης, νύχτα.

Καλαντζής: «Απερίφραστη καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου»

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής άρχισε τον χαιρετισμό του καταδικάζοντας τη βεβήλωση του Μνημείο, λίγες ώρες πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του ΜΝΗΜΕΙΟΥ για την ιστορική Μάχη της Μπογόρτσας η τελετή αποκαλυπτηρίων του οποίου πραγματοποιείται σήμερα κανονικά χάρη στην άμεση ενεργοποίηση του προέδρου και τωνκατοίκων της Κοινότητας του Άσσου και των όμορων χωριών τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

 

Η επίθεση με μπογιές στο ΜΝΗΜΕΙΟ, από αγνώστους την περασμένη νύχτα,  συνιστά πράξη  ασέβειας και ιστορικής άγνοιας. Ο Δήμος Ζηρού, θα συμβάλει στην πλήρη αποκατάστασή του και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι και θα παραμείνει ένας Δήμος που σέβεται την ελευθερία και την ιστορία.

Όσον αφορά τους – μέχρι στιγμής – αγνώστους, που προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη, τους τονίζουμε ότι όση μαύρη μπογιά και να ρίξουν δεν θα καταφέρουν ούτε τις προσπάθειες του Δήμου, της Κοινότητας του Άσσου, των συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής για ανάδειξη της ιστορίας του τόπου ν’ αμαυρώσουν, αλλά ούτε τη μνήμη και τις θυσίες των ηρώων αγωνιστών, Σουλιωτών και Λακκιωτών να υποβαθμίσουν.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Αστυνομία, που ήδη έχει κινητοποιηθεί, θα βρει τους δράστες και θα οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

«Ιερό χρέος η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας»

Στον χαιρετισμό του για την τελετή και τη σημασία της μάχης της Μπογόρτσας ο Δήμαρχος Ζηρού, ανέφερε: «Mε ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην κοινότητα του Άσσου για την τελετή των αποκαλυπτήριων Μνημείου εις τιμή και ανάμνηση της ηρωικής μάχης της Μπογόρτσας.

Η διαφύλαξη και η ανάδειξη με κάθε δυνατό τρόπο, της ιστορίας, και ιδιαίτερα της τοπικής, αποτελεί ιερό χρέος.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ως κοινωνία έχουμε ιστορική αλλά και ηθική υποχρέωση να θυμόμαστε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία όχι μόνο ως τιμή, αλλά και ως μνήμη και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για την υπέρτατη θυσία τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ανέγερσης Μνημείου για τη Μάχη της Μπογόρτσας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις.

Αμέσως αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου να προχωρήσουμε άμεσα στην ανέγερσή του.

Θέσαμε ως στόχο μάλιστα, η τελετή των αποκαλυπτηρίων να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο που ήταν και η επέτειος των 200 χρόνων από την ιστορική μάχη. Οι συνθήκες και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της Πανδημίας δεν μας το επέτρεψαν.

Ωστόσο σήμερα, λίγους μήνες μετά, στεκόμαστε μπροστά από ένα λιτό, όπως θα άρμοζε άλλωστε στη ζωή και στις αξίες των υπερήφανων αγωνιστών της επανάστασης, αλλά όχι λιγότερο σπουδαίο, Μνημείο. Πάνω του αποτυπώνεται ο πεισματικός διπλός αγώνας των Σουλιωτών και Λακκιωτών.

Ο αγώνας για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας που ήταν συνυφασμένος και με τον αγώνα για την επιβίωσή τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Τιμούμε τους ήρωες Σουλιώτες και Λακκιώτες που πολέμησαν με περίσσιο θάρρος στις 18 και 19 Απριλίου 1821 σε αυτή την περιοχή και εξεδίωξαν τους Τούρκους από τον τόπο.

Η νίκη τους αναπτέρωσε το ηθικό των ήδη επαναστατημένων Ελλήνων στην Πελοπόννησο, ενώ ταυτόχρονα ανάγκασε τον Σουλτάνο, σε συνδυασμό και με τις σχέσεις του με τον Αλή Πσά που είχαν διαταραχτεί, να αποστείλει στρατεύματα στην Ήπειρο, κάνοντας πιο εύκολο το έργο των Ελλήνων πολεμιστών στο Μοριά.

Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής, μαζί με τους Σουλιώτες και Λακκιώτες, τιμούμε κι όλους εκείνους που υπηρέτησαν πανανθρώπινες αξίες.

Με την ανέγερση του Μνημείου πέρα από τις αρμόζουσες τιμές στους ήρωες, θέλουμε να μεταφέρουμε και να παραδώσουμε στις νέες γενιές, στις γενιές που έρχονται, άσβεστη τη μνήμη των αγώνων και της θυσίας των προγόνων μας για την πατρίδα και την Ελευθερία.

Ο Δήμος Ζηρού με τα δεκάδες ιστορικά αλλά και πολλά αρχαιολογικά σημεία, είναι εδώ για ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει κάθε πρόταση για την ανάδειξη του τόπου μας.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια του συνδημότη μας  Λάμπρου Δήμα για την ευγενική δωρεά του χώρου για την ανέγερση του Μνημείου, τους τοπικούς Συλλόγους, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού για την συνδρομή τους, τον πρόεδρο της Κοινότητας του Άσσου τον Κώστα Κατσάνο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του Μνημείου και την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης. Αθάνατοι οι ήρωες αγωνιστές του 1821!».

Χαιρετισμοί

Στη σημασία ανάδειξης της ιστορίας του τόπου στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα. Επίσης συνεχάρη τον Δήμο Ζηρού και όλους όσοι συνέδραμαν στην ανέγερση του Μνημείου και την επιτυχία της χθεσινής εκδήλωσης.

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Κώστας Μπάρκας, αφού καταδίκασε την βεβήλωση του Μνημείου και τόνισε την σημασία του, καθώς συρρικνώνει τον ηρωισμό Σουλιτών και Λακκιωτών με τους αγώνες για την ελευθερία και την υπεράσπιση υψηλών ιδανικών.

Κατσάνος: «Ημέρα ορόσημο»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Άσσου κ. Κώστας Κατσάνος από την πλευρά του –μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για την Κοινότητα του Άσσου αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ημέρα ορόσημο. Το μνημείο θα είναι σημείο αναφοράς για το χωριό μας αλλά και για ολόκληρη τη Λάκκα». Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλαντζή που αγκάλιασε την ιδέα για την ανέγερση του Μνημείου.

Για τη σημασία της μάχης της Μπογόρτσας αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νίκος Νικολάου.

Χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλαν -μεταξύ άλλων- και ο Δήμαρχος Ελευσίνας, της πόλης που είναι νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κ. Αργύρης Οικονόμου.

Στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε ο Ασσιώτης, συγγραφέας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης» κ.. Παύλος Χρήστου με τη συγκίνηση από την αφήγηση των ηρωικών γεγονότων της εποχής, να είναι διάχυτη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού κ. Παναγιώτης Κούσης.

Καταθέσεις στεφάνων

Καταθέσεις στεφάνων έκαναν: Γιαννάκης Στέργιος Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής.

Μπάρκας Κων/νος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Νομού Πρέβεζας,

Καλαντζής Νικόλαος, Δήμαρχος Δήμου Ζηρού.

Ντακαλέτσης Χρήστος, Δήμαρχος Δήμου Δωδώνης.

Κατσάνος Κων/νος, πρόεδρος Κοινότητας Άσσου.

Σιγιάννης Παντελής, εκπρόσωπος του Α.Τ. Ζηρού.

Πανούσης Θεόδωρος, πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζηρού, Δημοτικός Σύμβουλος.

Παπαβασιλείου Βασίλειος, αντιδήμαρχος, αξιωματικός Στρατού ε.α, – εκπροσώπησε την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, παράρτημα Πρέβεζας.

Πάντος Δημήτριος, δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού.

Κώνστας Βασίλειος, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού.

Θεοδώρου Ευάγγελος, πρόεδρος Συλλόγου αποδήμων Ασσιωτών Αθήνας.

Λαμπρούσης Δημήτριος, πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Ασσιωτών Ιωαννίνων.

Θεοδώρου Ιωάννης, εκπρόσωπος του Αθλητικού Συλλόγου Άσσου.

Σωτηρίου Βασιλική, εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νικολιτσίου «Η Αναγέννηση».

Κωνσταντίνος Καραβίδας, πρόεδρος της Κοινότητας Πολυσταφύλου.

Καρζής Γεώργιος, γραμματέας του Συλλόγου Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα».

Κίτσιος Σπυρίδων, πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων χωροφυλακής, Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων.

Ειδικής αναφοράς αξίζουν δύο παιδιά από τον Άσσο, την Καραγιώτου Ανδριάνα και τον Κάλιοση Γεώργιο, τα οποία φέροντας παραδοσιακές φορεσιές έστεκαν στο χώρο του Μνημείου καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, και παρέδωσαν τα στεφάνια προς κατάθεση στους επισήμους.

Ευχαριστίες

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στο Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού για την συνδρομή του στη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την ασφάλεια του χώρου, στους ιερείς κ.κ. Σιάρκο Αλέξανδρο και Κούση Βασίλειο οι οποίοι τέλεσαν τη δοξολογία, καθώς και στην κα Ζωή Ράπτη για την ευγενική παραχώρηση έργων ζωγραφικής ηρώων της ελληνικής επανάστασης του αείμνηστου συζύγου της διδασκάλου Παναγιώτη Ράπτη οι οποίοι κόσμησαν τον χώρο του Μνημείου. Τα συγκεκριμένα έργα μέχρι πρόσφατα κοσμούσαν το κοινοτικό κατάστημα Γαλατά.

Ευχαριστούμε επίσης τον τραγουδιστή Γιώργο Ιωαννίδη, ο οποίος συνοδευόμενος από τους μουσικούς Γιώργο Υφαντή στην κιθάρα και Σπύρο Ζήκα στο κλαρίνο, τραγούδησε παραδοσιακά ιστορικά τραγούδια και έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στις κυρίες του Άσσου οι οποίες παρασκεύασαν και πρόσφεραν σε όλους τους προσκεκλημένους εξαιρετικά εδέσματα καθώς επίσης και τοπικές ελιές και τυρί, συνοδευόμενα με τσίπουρο, κρασί και αναψυκτικά.

Τέλος, ευχαριστούμε το τηλεοπτικό κανάλι ΑΡΤ T.V. καθώς και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε για την δημοσιογραφική κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης.

Εκτός των Βουλευτών του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Γιαννάκη και Μπάρκα, και του Δημάρχου Δήμου Δωδώνης κ. Χρήστου Ντακαλέτση, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Δήμου Ζηρού κ.κ. Γκάρτζος Χρήστος, Τάσσης Απόστολος, Παπαβασιλείου Βασίλειος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Πάντος Δημήτριος, Φίντζος Ευάγγελος και Κώνστας Βασίλειος, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων, πρόεδροι κι εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.