Ο άνθρωπος στο κέντρο του Προγράμματος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα»

Η αναβάθμιση της σχέσης του δημότη με το Δημόσιο Χώρο, της επαφής με το φυσικό και αστικό περιβάλλον,  είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις του προγράμματος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στην ουσία του, στηρίζεται στο πραγματοποιημένο και δρομολογημένο έργο της Δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα, και το εξελίσσει δυναμικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ρεαλιστικές παραμέτρους που  τίθενται ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης από διάφορες πηγές.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, «δε λέμε τυχαία ότι στα Γιάννενα ‘το μέλλον συμβαίνει τώρα’, ακριβώς γιατί το πρόγραμμα της  παράταξης μας δεν είναι άθροισμα ιδεών ή διατύπωση κενών υποσχέσεων. Έχουμε ήδη σχεδιάσει, μελετήσει και ωριμάσει τα μεγάλα έργα στο Δήμο μας κι έχοντας εξασφαλισμένους πόρους πάνω από 120 εκ ευρώ, ξεκινούν άμεσα οι μεγάλες παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν τα ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Την ιδανική πόλη, τον ιδανικό Δήμο για να ζούμε και να δημιουργούμε».

Τις βασικές στοχεύσεις του προγράμματος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», που αφορούν στο Δημόσιο Χώρο και τον αστικό σχεδιασμό, παρουσίασαν σήμερα δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που εργάστηκαν στην ομάδα προγράμματος της παράταξης : ο Γιώργος Σμύρης, Αρχιτέκτων μηχανικός και Διδάκτωρ της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Επίκουρος καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Έλενα Σιόντη Αρχιτέκτων μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική τοπίου και τον αστικό σχεδιασμό. Παρόντες στην παρουσίαση –χωρίς λόγο εξαιτίας των εκλογικών περιορισμών – ήταν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος, Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ νέου υποψήφιος και υπεύθυνος της σύνταξης προγράμματος, Γιώργος Παπαδιώτης.

«Ο κοινός παρανομαστής του προγράμματος μας είναι ο άνθρωπος ως ενεργός δημότης ως πολίτης, ο άνθρωπος που βιώνει την καθημερινότητα  και του αξίζει μια πράσινη και βιώσιμη πόλη. Σε πρώτο πλάνο στο πρόγραμμα μας είναι το ηπειρωτικό φυσικό και αστικό τοπίο», είπε ο Γιώργος Σμύρης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και τονίζοντας ότι ο προγραμματικός λόγος της παράταξης εκφράζεται με την ασφάλεια που προσφέρει το ήδη υλοποιημένο έργο και ο σχεδιασμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Σημείωσε επίσης πως «για μας το κύτταρο είναι η κοινότητα, η συνοικία, η γειτονιά, ο αστικός και περιαστικός χώρος που φέρει μνήμες, εμπειρίες, οικονομία, ζωή, με κέντρο πάντα τον άνθρωπο. Θέτουμε όρους όπως  η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου και έννοιες όπως ο κοινοτικός  βίος που αποτέλεσε τη βάση του ηπειρωτικού πολιτισμού»

Τα θέματα του δημόσιου χώρου και του αστικού σχεδιασμού που αναδεικνύονται στο πρόγραμμα της παράταξης ανέπτυξε πιο εξειδικευμένα η Έλενα Σιόντη, λέγοντας πως  «μας ενδιαφέρει ολόκληρος ο Κλεισθενικός δήμος, με σεβασμό στις ιδιαίτερες χωρικές ποιότητες ανά περιοχή. Βασική μας επιδίωξη, εμφανής σε όλες τις προτάσεις είναι η αναβάθμιση της σχέσης του δημότη με τον δημόσιο χώρο, μέσα από στρατηγικές και βήματα που θα ενεργοποιήσουν τους συνδημότες μας να εμπλακούν ενεργά στη δημιουργία και την φροντίδα του δημόσιου χώρου».

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας αστικής κουλτούρας, η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα»  προτείνει τη δημιουργία πιλοτικών οικο-γειτονιών, πυρήνων δηλαδή οικοδομικών τεραγώνων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου με εργαλεία αστικού σχεδιασμού, θα υιοθετούνται ηπιότερα υλικά, χαμηλότερη κυκλοφορία, θα προβλέπονται χώροι ασφαλείς για παιδιά και ηλικιωμένους και συνολικά θα ενθαρρύνεται η κοινωνικοποίηση με όρους παραδοσιακής γειτονιάς, όπως εξήγησε η κ. Σιόντη.

Ο αστικός ιστός και η σχέση του με το κλίμα, την εποχικότητα και τις πράσινες διαδρομές, είναι μια θεματική ενότητα του προγράμματος. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το ΣΒΑΚ που εξελίσσεται στον Δήμο Ιωαννιτών, αποτελεί την πλατφόρμα, που θα εμπλουτιστεί ποιοτικά με χαρακτηριστικά περιβαλλοντικού σχεδιασμού, στοχεύοντας σε  μια πόλη φιλική στον δημότη και ευέλικτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Η επαφή με τη λίμνη

Η λίμνη Παμβώτιδα κατέχει εξέχουσα θέση στον προγραμματικό λόγο της «Ενότητας Πολιτών» και όπως είπε η κ. Σιόντη «η ουσία της προσέγγισής μας είναι πως κάτι που δεν το γνωρίζεις, δεν μπορείς να το αγαπήσεις και κατά συνέπεια να το φροντίσεις”

Έτσι ο στόχος είναι οι δημότες του Κλεισθενικού Δήμου που περιβάλλει τη λίμνη, να εξοικειωθούν με το υδάτινο οικοσύστημα, ξεφεύγοντας από τη στενή οπτική ότι λίμνη είναι μόνο ο Μώλος.  «Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με την εξαιρετική μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών για ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο από τον Μάτσικα ως το Πέραμα.  Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση των δημοτών στο αγροτικό και φυσικό τοπίο της Παμβώτιδας μέσα από τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών και πλωτών διαδρομών και ανάδειξη πανοραμικών σημείων θέας της λίμνης μαζί με την πόλη. Με τη στρατηγική αυτή θέλουμε φέρουμε τους δημότες σε θέση συν-ευθύνης απέναντι στη λίμνη και να προετοιμαστούμε ως Δήμος για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άλλη παρέμβαση, στην κατεύθυνση της συλλογικής μνήμης ως προς τη λίμνη, είναι η ένταξη σημείων προβολής με απλό πληροφοριακό υλικό (qr codes, ανάγλυφες εγκαταστάσεις και διαδραστικό ηχοτοπίο) κατά μήκος της παραλιμνίου μετώπου όπου θα συνδέεται η λίμνη με την ιστορία των κατοίκων της και τα παραδοσιακά επαγγέλματα που ευδοκίμησαν στο όριο του νερού (βυρσοδέψες, ψαράδες, χάνια κλπ).

 

Η κουλτούρα της υπευθυνότητας

Η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων στο αστικό τοπίο και η διαπαιδαγώγηση των δημοτών, στην κουλτούρα της αστικής συνοχής και υπευθυνότητας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Από την πλευρά του Δήμου λοιπόν θα πρέπει να δημιουργηθεί η υλικοτεχνική υποδομή – όπως εξοπλισμός που θα μπορεί να υποστηρίξει εκδηλώσεις σε κοινόχρηστους χώρους – που θα επιτρέπει την οικειοποίηση του δημοσίου χώρου από συλλογικότητες και φορείς με σκοπό την ενεργή συμμετοχή και την προστασία της δημόσιας ιδιοκτησίας. Προτεραιότητα επίσης είναι η διαπαιδαγώγηση των μελλοντικών δημοτών και με αυτή την έννοια Κέντρο για το Παιδί, που οδεύει προς υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή στο πρώην άσυλο ανιάτων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές Γιαννιωτών. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου σημείων ενδιαφέροντος για παιδιά, δηλαδή μικρές σε μέγεθος στάσεις – αστικά αντικείμενα στη συμβολή πεζοδρόμων, σχεδιασμένες στην κλίμακα των παιδιών. «Με διασκεδαστικό τρόπο και αποφεύγοντας τον διδακτισμό, αποσκοπούμε στην εκπαίδευση των παιδιών σε μια αστική κουλτούρα υπευθυνότητας και ενεργής παρουσίας στα κοινά, διαπλάθοντας μελλοντικούς δημότες με σεβασμό στη δημόσια περιουσία», είπε η κ. Σιόντη.

Αναφερόμενη στα παιδιά, πρόσθεσε πως «αυτή η δημοτική αρχή έχει βάλει στο χάρτη το θέμα των σύγχρονων παιδικών χαρών. Είμαστε έτοιμοι πλέον για μια πιο καινοτόμα προσέγγιση, δηλαδή τον σχεδιασμό θεματικών παιδικών χαρών με έμφαση σε ανάπτυξη δεξιοτήτων, πχ προσανατολισμός, ισορροπία, κινητικότητα κλπ. Η ίδια η πόλη θα εκπαιδεύσει τα παιδιά μας».

Ακολουθώντας την ίδια λογική – όπως σημείωσε- επιχειρούμε να προσφέρουμε στους εφήβους τον δημόσιο χώρο όπου θα κοινωνικοποιηθούν. Το ποδηλατικό πάρκο και το πάρκο skateboard είναι πολύ ωραίες πρωτοβουλίες του Δήμου και συμπληρωματικά στις επόμενες μελέτες θα προβλέπεται και μια mimimum παροχή τεχνολογίας, ώστε να πορευόμαστε παράλληλα με τις ανάγκες των εφήβων.

Το άνοιγμα της σχέσης πολιτισμού – αρχιτεκτονικής με οργάνωση δράσεων σε χώρους ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, καθώς και η τουριστική αξιοποίηση της αστικής αρχιτεκτονικής είναι άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο του προγράμματος της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» και με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει για πρώτη φορά σοβαρή δουλειά ως προς τα κληροδοτήματα του Δήμου, αξιοποιώντας αυτήν την παρακαταθήκη, προτείνεται η δημιουργία τουριστικού προγράμματος περιήγησης στο γιαννιώτικο τοπίο και στα αξιόλογα κληροδοτήματα μέσω εφαρμογής για smartphones με αφήγηση από ποιητές, λογοτέχνες και παλιούς Γιαννιώτες.

Μιλώντας για ανοιχτές διαδικασίες στη διαμόρφωση της πόλης και εξελίσσοντας τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, που ξεκίνησε πέρυσι, η κ. Σιόντη  αναφέρθηκε σε τρεις καινοτόμους για την πόλη άξονες: Μικρές αστικές γωνιές σχεδιασμένες από δημότες, επιβράβευση των αξιόλογων ιδιωτικών πρακτικών για επεμβάσεις στο όριο ιδιοκτησίας – κοινόχρηστου και δράσεις όπως «οι αυλές γιορτάζουν»  μια ετήσια ανοιξιάτικη δράση με συμμετοχή δημοτικών κτιρίων ή ακόμη και δημοτών που διαθέτουν αυλές, όπου θα μπορούν να γίνονται εγκαταστάσεις φυτικές ή μη, από καλλιτέχνες για ένα τριήμερο, με φόντο τον δημόσιο χώρο. Έχει τη δυναμική να μετεξελιχθεί σε ένα φεστιβάλ με συναυλίες, δράσεις και εκδηλώσεις, σε πόλο έλξης δηλαδή για τουρισμό εκτός σεζόν.

 

Το περιαστικό τοπίο

Ως προς την περιφέρεια του Δήμου μας, η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» σχεδιάζει  την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων λατομείων για πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς. Το εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ που θα παράγεται από το εργοστάσιο ανακύκλωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των λατομείων και οι τοπικές κοινότητες να δώσουν την κατεύθυνση της χρήσης σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Περιφερειακά επίσης, σημαντική θεωρεί την ανάδειξη των βασικών εισόδων στην πόλη από τους εθνικούς οδικούς άξονες, ως μια πρώτη αντιληπτική προσέγγιση των Ιωαννίνων για ντόπιους κι επισκέπτες. Τα υλικά, η φύτευση και ο φωτισμός μπορούν να δώσουν ένα πρώτο στίγμα για την πόλη που θέλουμε.

«Σε μεγαλύτερη κλίμακα και στα πλαίσια του ΣΒΑΚ θεωρούμε σημαντική στη φάση του σχεδιασμού τη δημιουργία κινήτρων για μικτή χρήση περιοχών και αποτροπή γκετοποίησης. Στόχος μας είναι γειτονιές ασφαλείς και ζωντανές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας» κατέληξε η κ.  Σιόντη παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις της «Ενότητας Πολιτών –Νέα Γιάννενα» για το δημόσιο χώρο- .