Ο Δήμος Ιωαννιτών άνοιξε πύλες στην ψηφιακή εποχή

Διάπλατη πύλη στη νέα ψηφιακή εποχή άνοιξε ο Δήμος Ιωαννιτών με τα συντονισμένα βήματα που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και με τα μεγάλα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για να μετατρέψουν τον Δήμο σε «έξυπνο».

Τους σημαντικότερους σταθμούς της διαδρομής αυτής όπως και τα μεγαλύτερα έργα που μεταμορφώνουν τον Δήμο παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος Ευάγγελος Καρβούνης με την παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου και του αντιδημάρχου ψηφιακής διακυβέρνησης Φώτη Βάββα.

Όπως τόνισε ο κ. Καρβούνης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.

«Στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και το δυναμικό των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως εργαλείο σύγχρονης διακυβέρνησης και μοχλό ανάπτυξης, χτίζουμε τα «Έξυπνα Γιάννενα», τα Γιάννενα της νέας εποχής. Μέσα από συντονισμένες ενέργειες οικοδομούμε τις απαραίτητες υποδομές και υλοποιούμε τολμηρές παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής» υπογράμμισε.

Στη νέα προσπάθεια ψηφιακού επανασχεδιασμού του Δήμου – που δρομολογήθηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή και με μεγαλύτερη ένταση μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας covid-19 – και μετά από πολύμηνη διαδικασία, ολοκληρώθηκε η Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου  με ορίζοντα 10ετίας, η οποία είναι σύμφωνη με την εθνική και ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική, καθώς και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η Ψηφιακή Στρατηγική θα επικαιροποιείται διαρκώς μέσω διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία αποτελώντας τον οδηγό του ψηφιακού του μετασχηματισμού. Περιλαμβάνει εκτός από το γενικότερο όραμα και τις κατευθυντήριες γραμμές των ψηφιακών παρεμβάσεων, ένα οδικό χάρτη καθώς και συγκεκριμένες δράσεις που θα προσαρμόζονται ανάλογα με τους υπάρχοντες πόρους και τα μέσα χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής της. Να αναφερθεί ότι η Ψηφιακή Στρατηγική εκμεταλλεύεται τις ήδη εγκατεστημένες έξυπνες εφαρμογές ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη υποέργα και δράσεις που ολοκληρώνονται ή θα  ξεκινήσουν σύντομα καθώς και έξυπνες δράσεις που ενεργοποιούνται καθημερινά για να κάνει πραγματικότητα το όραμα μιας πραγματικά τεχνολογικά σύγχρονης και λειτουργικής έξυπνης πόλης με διαχρονικά προστιθέμενη αξία για τους δημότες μας

Σημαντική διάσταση της νέας στρατηγικής αποτελεί ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών προσανατολισμένων στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στα ορόσημα της περιόδου 2019-2023.

–           Η δημιουργία Αντιδημαρχίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της θητείας της Δημοτικής Αρχής ήταν μία έμπρακτη απόδειξη της βούλησης μας.

–           Το πολυετές σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού ενός Δήμου θα πρέπει να ξεκινά πάντα από την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του όσον αφορά στα δίκτυα πληροφορικής και επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος, με ιδίους πόρους, ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα σημαντικό έργο του Δήμου Ιωαννιτών, που αφορά στην ομαλή μετάβαση του Δήμου από την παραδοσιακή τηλεφωνία σε μια σύγχρονη, προηγμένη, κεντρική πλατφόρμα ενοποιημένης επικοινωνίας, της αναδόχου εταιρείας Cisco.

Το έργο περιλάμβανε την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για την υποστήριξη των αναγκών τηλεφωνίας του προσωπικού, καθολικά σε όλα τα κτίρια του Δήμου, με σκοπό τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υποδομών του, ώστε να παρέχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Ο Δήμος στοχεύοντας να επεκτείνει τις υπηρεσίες του σε όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες και επισκέπτες, θα διευρύνει το νέο σύστημα τηλεφωνίας, τα επόμενα χρόνια, με εφαρμογή τηλε-εξυπηρέτησης που περιλαμβάνει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, ώστε να εξυπηρετούνται και τα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, (ΑμεΑ και φροντιστές, μονογονεϊκές οικογένειες, πολίτες τρίτης ηλικίας).

–           Εξ αρχής ο Δήμος πορεύτηκε με γνώμονα ότι οι ψηφιακές δυνατότητες θέλουν και ψηφιακές δεξιότητες. Οι οποίες δεξιότητες δεν αφορούν μόνο στη χρήση αλλά και την πραγματική γνώση. «Δεν αρκεί να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη, οφείλουμε ταυτόχρονα και να τον εκπαιδεύσουμε, ώστε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε και αναφέρθηκε σε τρεις δράσεις που υλοποιήθηκαν:

-στην πιστοποίηση του Δήμου ως Ακαδημία Cisco, με κύριο στόχο να προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στις νέες τεχνολογίες στο σύνολο των δημοτών. Ο Δήμος, ως Ακαδημία Cisco, έχει τη δυνατότητα πιά να προσφέρει τα προγράμματα του Cisco Networking Academy σε ένα ευρύ φάσμα συμπολιτών μας, χωρίς οποιαδήποτε κόστος συμμετοχής. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 3 κύκλοι εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το επόμενο έτος σχεδιάζουμε πλέον και δια ζώσης μαθήματα.

-Ο Δήμος  Ιωαννιτών μαζί με τους δήμους Αθηναίων και Θερμαϊκού, πρόσφερε πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων σε άτομα άνω των 65 ετών. Η άριστη συνεργασία με τον ΟΚΠΑΠΑ και το υψηλό ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες αποτυπώθηκε πρόσφατα στην εκδήλωση ολοκλήρωσης, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Δ. Χατζή στα Παλιά Σφαγεία.

-Στη συνδιοργάνωση τριών επιμορφωτικών ημερίδων υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την συμμετοχή του Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια – CSI INSTITUTE (https://www.csii.gr). Πραγματοποιήθηκαν 3 ημερίδες, στο Πνευματικό Κέντρο, στην Ανατολή και στο Πέραμα σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο με κεντρικό εισηγητή τον στρατηγό ε.α. Μανώλη Σφακιανάκη, Ιδρυτή του τμήματος Ηλεκτρονικής Δίωξης της ΕΛΑΣ.

–           Κομβικό γεγονός στην πορεία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου αποτέλεσε η σύνταξη και υποβολή του «Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου και του Σχεδίου Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Έξυπνης Πόλης Δήμου Ιωαννιτών», το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα στο 2022. Σύμφωνα με αυτά ο Δήμος μας προχώρησε στον καθορισμό των προτάσεων του για έργα προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ΠΥ 3.069.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η Δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης (Smart City Control Centre), η Επέκταση του Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi και η Ενσωμάτωση Συστημάτων Κυβερνοασφάλειας είναι μερικά από τα έργα που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη πρόταση, τα οποία θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Ήδη εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι δημοπράτησης και τεχνικών προδιαγραφών του έργου με τίτλο «ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Ελληνικές έξυπνες πόλεις» και προχωράμε άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο-σταθμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας σε «Έξυπνη Πόλη», εντάσσεται δε  στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου μας για την περίοδο 2023-2030.

–           Στο ίδιο πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το έργο με τίτλο «Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών», ενταγμένης στο Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-20. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο συμβασιοποιείται την επόμενη εβδομάδα στα 3 από τα 6 Υποέργα του, ενώ παράλληλα καταφέρνει να περάσει στη νέα Προγραμματική Περίοδο αποφεύγοντας την απένταξή του. Τα 3 πολύ σημαντικά Υποέργα, που αφορούν στους τομείς ενέργειας, καθαριότητας και βελτίωσης ψηφιακών υποδομών, θα συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στους στόχους που έχουμε θέσει ως Δήμος στην πορεία μας για το 2030.

–           Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου μας, προχωρήσαμε από το καλοκαίρι του 2023 στην ενεργοποίηση 3 πολύ σημαντικών εργαλείων για τις ανάγκες των πολιτών, Συστήματος Ηλεκτρονικής Είσπραξης Βεβαιωμένων Οφειλών, Συστήματος Ηλεκτρονικών Αιτήσεων (για 45 διαδικασίες του δήμου) και Συστήματος Ηλεκτρονικών Κρατήσεων-Ραντεβού. Ενδεικτικά, από τις 15/07/2023, ημέρα έναρξης λειτουργίας του συστήματος, μέχρι σήμερα στο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων έχουν καταχωριστεί 468 αιτήσεις, με απαντημένες τις 407 και εκκρεμείς τις 61. Από αυτές οι 335 αφορούν Έκδοση Βεβαίωσης Μη Οφειλής ΤΑΠ.

–           Πλήρης παραγωγική λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ

–           Στο ίδιο πνεύμα και με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τους δημότες, ο Δήμος συνεχίζει την υποστηρίζει την παρακολούθηση αιτημάτων από τους πολίτες και την διαχείριση τους μέσω του συστήματος διαχείρισης αιτημάτων της Novoville. Το σύστημα επιτρέπει την γρήγορη και εύκολη καταχώριση ζητημάτων καθημερινότητας που αφορούν στο Δήμο, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους από τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν αυτόματες ενημερώσεις για την εξέλιξη του ζητήματος που αναφέρουν, μέχρι και την οριστική του διευθέτηση. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι κατά το τελευταίο 6μηνο καταχωρίστηκαν συνολικά 1518 ηλεκτρονικά αιτήματα, με επιλυμένα ή σε εξέλιξη περίπου το 78% και με μέσο όρο ημερήσιων αιτημάτων και μήνα 7 και 143 αντίστοιχα.

–           Ο Δήμος έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό η Αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Ιωαννιτών με Αντιδήμαρχο τον Φώτη Βάββα, κίνησε τις διαδικασίες ώστε να προμηθευτεί ο Δήμος ένα 3D οπτικό scanner για να υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης αποτύπωσης εξωτερικών και εσωτερικών χώρων κτιρίων. Ανάμεσα στα κτίρια που αποτυπώθηκαν βρίσκονται δύο (2) ιστορικά κτίσματα της πόλης των Ιωαννίνων που ανήκουν στα Κληροδοτήματα του Δήμου, το Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα και το Αρχοντικό Καλούδη, τα οποία σύντομα μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιοποιημένα κτίρια θα αποτελέσουν εκθέματα του ψηφιακού μουσείου του Δήμου μας, της νέας Διαδραστικής 3D Εμπειρίας του Δήμου Ιωαννιτών.

–           Σε συνεργασία με την Google ο Δήμος ξεκίνησε μέσα στο 2023 το Πρόγραμμα «Grow Greece with Google», δράση που απευθύνεται στις επιχειρήσεις του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Για τον Δήμο αποτελεί μία στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο δήμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η δράση θα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε νέα ψηφιακά εργαλεία και συμβουλευτική ώστε οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές του τουριστικού τομέα να αποκτήσουν στρατηγικά πλεονεκτήματα και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.

«Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μαζί με όσα καινούρια φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή για το Δήμο μας θα αποτυπωθούν στη νέα Ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα «ανέβει» τις επόμενες μέρες. Θα αντικατασταθεί η μέχρι σήμερα ενεργή και με ελάχιστη επισκεψιμότητα ιστοσελίδα του δήμου μας, με έναν σύγχρονο ιστοχώρο που θα περιλαμβάνει την web έκδοση της ιστοσελίδας καθώς και την εφαρμογή για κινητές συσκευές προκειμένου ο δημότης να έχει άμεση ενημέρωση των εξελίξεων στον δήμο» κατέληξε ο κ. Καρβούνης.