Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έφερε την Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

O Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος πραγματοποίησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, στις 19 Φεβρουαρίου 2024, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «GreekCultural&gastronomicweek».

Την έναρξη έκανε ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος τονίζοντας τηνσπουδαιότητα της παράδοσης και του πολιτισμού που αντικατοπτρίζεται στις παραδοσιακές φορεσιές και τα τοπικά προϊόντα της χώρας μας.Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία της Μεσογειακής διατροφής. Η πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της χώρας μας είναι ριζωμένη μέσα στους αιώνες και από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έχει γίνει κομμάτι του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.»Παράλληλα, ευχαρίστησε για την αποστολή των προϊόντων τονΠεριφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τοΣύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνδεση της πολιτιστικής παράδοσης και όλων των πολιτισμικών στοιχείων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δημιουργώντας έτσι μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε πως«Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πολλές από τις αξίες της Ευρώπης αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κώτσηρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης η οποία προάγει τον ελληνισμό στην Ευρωβουλή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ιδίου για την ελληνική ομογένεια και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω εργαλείων δημόσιας διπλωματίας.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ε. Κωστόπουλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. αναφέρθηκε στον πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα στηρίζεται στην ποικιλομορφία των παραδόσεων και του πολιτισμού των Κρατών Μελών, γεγονός που αντανακλάται και στο μότοτης ΕΕ «United in diversity».

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών κα. Λ. Κάτσα Τομαρά αφού ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της πολιτιστικής μας παράδοσης, τόνισε τηπολύχρονη δυναμική παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων στις Βρυξέλλες ως οργανισμό-θεματοφύλακα της ελληνικής πολιτισμικής μας παράδοσης.

Μετά από τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε από την Αντιπρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών κα. Καραχάλιου Μαρίαη παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών, χορών και μουσικής από όλη την Ελλάδα. Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, όπως και κάθε άλλη μορφή ενδυμασίας, αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας. Κάθε παραδοσιακή φορεσιά προβάλλει διαφορετικά μηνύματα για την κοινωνική θέση ενός ατόμου, ως ένα σύνθετο σημειολογικό πορτρέτο. Η φορεσιά καταδεικνύει τον τόπο προέλευσης, αλλά και την κοινωνική θέση, το επάγγελμα και την οικογενειακή κατάσταση κάθε ατόμου.

Τέλος, όλοι οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσηςόπου υπήρχαν ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και προϊόνταΠροστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)καιΠροστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.