Σε πέντε προτάσεις συμμετέχει στο Interreg ο Δήμος Πωγωνίου

Σε πέντε προτάσεις, από τις οποίες μία ως επικεφαλής εταίρος, συμμετέχει ο Δήμος Πωγωνίου στο  Interreg (VI-A) IPA CBC “Greece-Albania” 2021-2027, πιστός στη δέσμευσή του για διεκδίκηση κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος προς όφελος της περιοχής.

Η πρόταση στην οποία είναι επικεφαλής εταίρος έχει τίτλο «Ιστορικός τουρισμός, πολιτισμός και καινοτομία στην ελληνοαλβανική διασυνοριακή περιοχή: ο αντιφασιστικός αγώνας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και αφορά τον πολιτιστικό τουρισμό, ξεκλειδώνοντας τις ζωντανές και συνήθως αποσιωπημένες ιστορίες που είναι ενσωματωμένες στον βαθύ ιστορικό ιστό της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας.

Στην πρόταση συμμετέχουν ως εταίροι η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, η Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ηπείρου «Κοινό Κ.Αλ.Ο.»-   ο Δήμος Τεπελενίου και το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 1.600.000€  και του Δήμου Πωγωνίου 400.000€

Παράλληλα, ο Δήμος Πωγωνίου συμμετέχει ως εταίρος σε τέσσερις ακόμη προτάσεις ως εξής:

  • «Συνέργειες για την  Ανάπτυξη Πράσινων Ενεργειακών Υποδομών» με επικεφαλής εταίρο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια και Εξοικονόμησης (ΚΑΠΕ) και εταίρους το Ministry of Infrastructure and Energy Buildings της Αλβανίας. Συνολικός προϋπολογισμός: 1.450.000€  –  Δήμος Πωγωνίου: 500.000€
  • «Ενισχύοντας την Ανθεκτικότητα στις Καταστροφές: Διακρατική Πρωτοβουλία για την πρόληψη πυρκαγιών» με επικεφαλής εταίρο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας και εταίρους τους Δήμους Μετσόβου, Αργυροκάστρου και Δερόπολης. Συνολικός προϋπολογισμός: 1.300.000€ –  Δήμος Πωγωνίου:  250.000€.
  • «Βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων ως  συνεπεία της συνετής διαχείρισης των αναγκών του τουρισμού, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των αστικών υδατικών προμηθειών σε ορεινές περιοχές» με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Φλώρινας και εταίρους το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και το Δήμο Divjake. Συνολικός προϋπολογισμός: 1.119.000€ –  Δήμος Πωγωνίου:  200.000€.
  • «Περιφερειακή και τοπική κινητικότητα μέσω ενός καινοτόμου και βελτιστοποιημένου δικτύου διασυνοριακών φυσικών διαδρομών(Via Bike)» με επικεφαλής εταίρο το Lead Partner: Center for Economic Development & International Relations  και εταίρους το Δήμο Delvina, το ΧΑΝΘ και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο (Παράρτημα Θεσπρωτίας). Συνολικός προϋπολογισμός: 1.068.500€ –  Δήμος Πωγωνίου:  207.816€.

 

«Εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο καταθέτοντας εμπεριστατωμένες και ουσιαστικές προτάσεις που θα συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη του Πωγωνίου. Το Interreg είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα που μπορεί ωστόσο να προσφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία νέων συνθηκών. Με βασικό γνώμονα την εδαφική συνεργασία και τις ανάγκες της περιοχής καταλήξαμε σε μία σειρά προτάσεων διασυνοριακών έργων και δράσεων με αναπτυξιακό προσανατολισμό κι αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της αξιολόγησης» σημείωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης, ο οποίος ευχαρίστησε παράλληλα τόσο τους εταίρους όσο και το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Πωγωνίου για την άριστη συνεργασία.