Περιοδική Έκθεση του Βασίλη Χαρίση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Περιοδική έκθεση με θέμα: “Βασίλης Χαρίσης. (Ανα) πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας” διοργανώνει από τις 21 Απριλίου έως τις 31 Αυγούστου 2024 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, ώρα 11.00 εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Βασίλης Χαρίσης. (Ανα) πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας». Ο Βασίλης Χαρίσης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μεταπολεμική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής. Η δράση του περιέλαβε, μεταξύ άλλων, μελέτες νεόδμητων κτιρίων δημοσίου χαρακτήρα (κτίρια: ΕΗΜ, Τουριστικού περιπτέρου, κ.ά), μελέτες τεκμηρίωσης – αποκατάστασης αρχαίων και βυζαντινών μνημείων (αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Ιερά Μονή Δουρούτης Ιωαννίνων, κ.ά.) και μελέτες διαμόρφωσης και ανάπλασης ιστορικών τόπων (Δωδώνη, Σούλι κ.ά.), ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η συμβολή του στη θεσμοθέτηση πλαισίου προστασίας των παραδοσιακών οικισμών και κυρίως του Ζαγορίου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες:

Ι. Παραδοσιακοί οικισμοί

ΙΙ. Αναστήλωση

ΙΙΙ. Πόλη

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται το επεισόδιο 7 της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ 2, σε σκηνοθεσία Νίκου Παπαθανασίου, «Σαν Παραμύθι» με τίτλο: Βασίλης Χαρίσης-Με το σφυρί της παράδοσης, καθώς και απόσπασμα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Βασίλης Χαρίσης στον φωτογράφο της Εφορείας Παναγιώτη Τσιγκούλη, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, που είχε διοργανωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων για τον Σωτήρη Δάκαρη (2012).