Πέθανε στη Τζαμάικα ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο σε ηλικία 117 ετών

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή στη Τζαμάικα η Βάιολετ Μος Μπράουν, 117 ετών και 189 ημερών, που από τον Απρίλιο είχε μπει στο βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Η Μπράουν είχε πάρει τον τίτλο από την Ιταλίδα Έμμα Μοράνο, που απεβίωσε στις 15 Απριλίου σε ηλικία 117 ετών και 137 ημερών!

Γνωστή στους φίλους της ως η «θεία V» η Μπράουν γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1900, έζησε όλη της τη ζωή στο ίδιο σπίτι στο Trelawney, στη βορειοδυτική Τζαμάικα και εργαζόταν σε φυτείες ζαχαροκάλαμου.

Όταν ρωτήθηκε για τα μυστικά της μακροζωίας της, η υπεραιωνόβια γυναίκα είχε δηλώσει πως δεν έπινε ρούμι και διάβαζε την Βίβλο. «Ειλικρινά και αληθινά όταν οι άνθρωποι με ρωτούν τι τρώω και τι πίνω και έχω ζήσει τόσο πολύ τους απαντώ πως τρώω τα πάντα, εκτός από χοιρινό και κοτόπουλο και δεν πίνω ρούμι και άλλα τέτοια πράγματα», είχε αναφέρει η ίδια στην εφημερίδα Jamaican Observer με αφορμή τα γενέθλιά της όταν έγινε 110 ετών.

Πάντως, εκτός από τα μυστικά της διατροφής της, η Μπράουν είχε υποστηρίξει πως θεωρεί ότι η πίστη της στο Θεό και η μελέτη της Βίβλου ήταν, επίσης, αποφασιστικοί παράγοντες για την μακροβιότητά της.

Μετά τον θάνατο της Βάιολετ Μπράουν, τα «σκήπτρα» του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο παίρνει η Νάμπι Τατζίμα, 117 ετών από την Ιαπωνία, η οποία έχει 9 παιδιά, 28 εγγόνια, 56 δισέγγονα και 35 τρισέγγονα.

 

Εύα Παυλάτου