«Πνοές Ανέμων» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στην πανελλήνια δράση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017: «Πνοές Ανέμων» και προγραμματίζει για τις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές περιηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στον Aρχαιολογικό Xώρο Δωδώνης και στο Βυζαντινό Μουσείο.


Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
1) «Το κυνήγι του χαμένου κεραυνού», απευθύνεται σε παιδιά της Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού. Παρουσιάζονται καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με τον αέρα, όπως οι καταιγίδες (κεραυνοί κλπ), γίνονται αναφορές στη μυθολογία (Δίας/ Αίολος) και αξιοποιούνται οι μαρτυρίες συγκεκριμένων αντικειμένων των θεματικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα θα γίνει από τις αρχαιολόγους Ιουλία Κατσαδήμα, Ελένη Βασιλείου και Βασιλική Γιαννάκη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα με την καθηγήτρια Κατερίνα Πλακίτση και την υποψήφια διδάκτορα Αθηνά Κορνελάκη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001076 (Ιουλία Κατσαδήμα). Το πρόγραμμα θα γίνει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.

2) «Πνοή μουσικής, Ας γνωρίσουμε τα πνευστά όργανα της Αρχαίας Ελλάδας», απευθύνεται σε παιδιά Ε΄, Στ’ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου και έχει τίτλο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη μουσική στην αρχαιότητα, την ταξινόμηση των μουσικών οργάνων, ενώ θα δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να δουν από κοντά αποτμήματα‐κατάλοιπα αυτών και να  γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα θα γίνει από τις αρχαιολόγους Αγγελική Πανάτση, Χαρά Καππά, Θάλεια Κύρκου. Τηλέφωνο επικοινωνίας = 2651001072, (Αγγελική Πανάτση). Το πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.

3) «Η Ανάσα της Δωδώνης», απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού σχολείου (Στ’ τάξη), γυμνασίου, λυκείου, σε φοιτητές Πανεπιστημίου, καθώς και σε ομάδες ενηλίκων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι πνοές των ανέμων διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αρχαία Δωδώνη, καθώς συνδέθηκαν με τους δυο από τους βασικότερους τρόπους χρησμοδοσίας στο Πανελλήνιο Ιερό και Μαντείο του Δωδωναίου Διός. Ο πρώτος σχετίζεται με το θρόισμα των φύλλων της ιερής βαλανιδιάς (φηγός) και ο δεύτερος με το περιώνυμο ανάθημα των Κερκυραίων (Κερκυραία Μάστιγα). Η περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα επικεντρωθεί στην Ιερά Οικία του Διός, η οποία περιλαμβάνει και τη μαντική βαλανιδιά, ως οργανικά συνδεδεμένα στοιχεία. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τους αρχαιολόγους Παρασκευή Γιούνη, Χαρά Καππά, Θάλεια Κύρκου και Χρήστο Κλείτσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας = 2651001062 (Χρήστος Κλείτσας). Το πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη 19 και Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 .

 

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης.
1) «Η Ανάσα της Δωδώνης», απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού σχολείου (Στ’ τάξη), γυμνασίου, λυκείου, σε φοιτητές Πανεπιστημίου, καθώς και σε ομάδες ενηλίκων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα επικεντρωθεί στην Ιερά Οικία του Διός, η οποία περιλαμβάνει και τη μαντική βαλανιδιά, ως οργανικά συνδεδεμένα στοιχεία. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τους αρχαιολόγους Παρασκευή Γιούνη, Χαρά Καππά, Θάλεια Κύρκου και Χρήστο Κλείτσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας = 2651001062 (Χρήστος Κλείτσας). Το πρόγραμμα θα γίνει την Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.

2) «Η ακουστική του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης», απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Περιλαμβάνει σύντομη αναφορά στην αρχιτεκτονική του θεάτρου της Δωδώνης και στην επίτευξη της βέλτιστης ακουστικής σε αυτό. Μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα απαγγείλουν στον χώρο της ορχήστρας αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες με αναφορά στον άνεμο (π.χ. Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ίων). Το πρόγραμμα προβλέπεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα θα γίνει από τις αρχαιολόγους Ελένη Βασιλείου, Ιουλία Κατσαδήμα και Βασιλική Γιαννάκη και τους αρχιτέκτονες Χρήστο Τσακούμη και Πέτρο Κατσούδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001078 ( Ελένη Βασιλείου). Το πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων
«Βυζάντιο: Το στοιχείο του αέρα στην ειρήνη και στον πόλεμο». Θεματική ξενάγηση με έμφαση σε συγκεκριμένα εκθέματα όπου θα διαφαίνεται η ζωοποιός δύναμη του αέρα στην τέχνη, στην καθημερινή ζωή. Τονίζεται ο ρόλος του αέρα στην τεχνική της εφυάλωσης με έναυσμα τις δύο πήλινες εφυαλωμένες εικόνες από τον ναό του Αγίου Βασιλείου Άρτας 13ου αιώνα, κατά τη
διαδικασία της όπτησης των κεραμικών σκευών, μέσα από την παρατήρηση των υστεροβυζαντινών και μεταβυζαντινών αγγείων του Βυζαντινού Μουσείου, όπως και η συμβολή του αέρα στην παραγωγή μουσικής μέσω των πνευστών μουσικών οργάνων. Έμφαση στην αποτοιχισμένη τοιχογραφία με παράσταση στη Μουλβία γέφυρα που προέρχεται από το αρχοντικό ιδιοκτησίας Κέλλη – Βενέτη και στις παραστάσεις αγγέλων που σαλπίζουν, από τον ναό της Κοίμησης στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τους αρχαιολόγους: Σωτήριο Χαραλάμπους, Πολυξένη Δημητρακοπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651039580

Η είσοδος στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους κατά τη διάρκεια των
εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη για το κοινό.