«Πρεμιέρα» την Τετάρτη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Πρεμιέρα κάνουν την Τετάρτη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με την προϋπόθεση ότι οι συμβολαιογράφοι στη σημερινή Γενική Συνέλευσή τους θα ανάψουν το πράσινο φως αποφασίζοντας την άρση της αποχής τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και θα έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες – εφόσον δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αλλαγή – σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται για πώληση και νέων πακέτων κόκκινων δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει έως το τέλος του 2019 στα 12,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για δάνεια ιδιωτών χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες και καταναλωτικά δάνεια) αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν δοθεί στην πλειονότητά τους για κεφάλαια κίνησης.

Ήδη οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδια για την πώληση αυτών των δανείων, μέρος των οποίων μάλιστα έχει διαγραφεί και από τους ισολογισμούς τους, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν.

 

www.cnn.gr