Πρεμιέρα των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας, ημερίδα στο Ζαγόρι, σεμινάρια και πολλές συμμετοχές

Για τέταρτη συνεχή χρονιά,  και με επίκεντρο του εορτασμού το Ζαγόρι από όπου και ξεκίνησαν,  οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας είναι «παρούσες» από 1-7 Απριλίου (για πρώτη φορά με διάρκεια εβδομάδας από τριήμερο στις προηγούμενες διοργανώσεις)  στην περιοχή μας με σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, ημερίδα και συμμετοχή 23  εργαστηρίων και πολλών τεχνιτών. Στόχος είναι να αναδειχθούν παλιά χειροτεχνικά επαγγέλματα και η σημασία τους στον πολιτισμό και στην οικονομική-κοινωνική ζωή κάθε τόπου, καθώς και να αποτελέσουν πεδίο ενασχόλησης των νέων ανθρώπων.

Η αρχή έγινε χθες με μια Γιορτή του δρόμου, στην οδό Ανεξαρτησίας στα Γιάννινα με τη συνδρομή του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου «Τα παλιά Γιάννινα» και περιλάμβανε πεζοδρόμηση της οδού για τρεις ώρες (10 π.μ.-1 μ.μ.) και επισκέψεις σχολείων σε εργαστήρια.

DSC_0016

Με αφορμή την έναρξη εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών και των φορέων που συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της μεγάλης αυτής ευρωπαϊκής γιορτής. Όπως τόνισε  η αρχιτέκτονας και γεωγράφος Ελένη Παγκρατίου, η οποία έφερε το 2016 για πρώτη φορά στη χώρα και συγκεκριμένα στο Ζαγόρι τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας, πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεκίνησε προ ετών από τη Γαλλία και το Εθνικό Ινστιτούτο Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων του Παρισιού και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες. Πλέον, τείνει να καταστεί θεσμός ο εορτασμός επεκτεινόμενος όχι μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή  της Περιφέρειας Ηπείρου. Η κ. Παγκρατίου χαρακτήρισε τη διοργάνωση,  που κάθε χρόνο «απλώνεται» στο νομό και πανελλαδικά, ως μια αφορμή να γνωρίσουμε τα χειροτεχνικά επαγγέλματα και κυρίως τους δημιουργούς, ενώ ο  φετινός εορτασμός έχει τίτλο «Χειροτεχνικά επαγγέλματα, τοπικές ταυτότητες».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αναφέρθηκε στην τετραετή πορεία του θεσμού που στηρίχτηκε και στηρίζεται από το Δήμο και χαιρέτησε την συμμετοχή και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. «Είναι ένας σημαντικός θεσμός που αναδεικνύει σημαντικά επαγγέλματα. Η γνώση του παρελθόντος αποτελεί κεφάλαιο για το σήμερα, αφού  πολλοί άνθρωποι μπορούν μέσα από τη μεταφορά αυτής της γνώσης να ασχοληθούν με αυτά τα επαγγέλματα», τόνισε ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό για το Ζαγόρι όπου πολλές κατασκευές,  όπως η ξερολιθιά, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας του.

Αυτή η ταυτότητα θα αναδειχθεί και στην ημερίδα (με συνδιοργάνωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων)  με θέμα «Η τέχνη της ξερολιθιάς ως έκφραση της τοπικής ταυτότητας» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο με ώρα έναρξης 11.πμ. Πλην του κ. Σπύρου τη συνέντευξη παρακολούθησαν, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Άγγελος Αρμένης και η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Αγγελική Ράπτη.

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα είναι «παρών» σε κάθε καινοτόμα δράση όπως είναι οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας, ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι στα Τζουμέρκα και στο Ζαγόρι δημιουργούσαν με τα ίδια τους τα χέρια ότι ήταν χρήσιμο για τη ζωή, τα σπίτια, τα κοσμήματά τους και αυτό επιδιώκει και η δράση αυτή». Ο κ. Σεντελές ευχήθηκε η δράση να εξαπλωθεί και να έρθει σε επαφή με τα νέα παιδιά και κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν τις δυο περιοχές και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Στους Καλαρρύτες το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Εντοίχια διακοσμητική ζωγραφική (Τοιχογραφία)-Τρόποι δημιουργίας της και η διαδρομή της μέσα στο χρόνο», μια διοργάνωση του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η ΠΊΝΔΟΣ».

Εκ μέρους του Ιδρύματος «ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» η Καλλιόπη Ρέκατα σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της διοργάνωσης αυτής το Μέτσοβο. Σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ και την Παιδική Βιβλιοθήκη διοργανώνει στο Μέτσοβο, την Κυριακή 7 Απριλίου  (10:30-13:30) ένα συναρπαστικό «ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ», που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες  να ανακαλύψουν  με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τα κρυμμένα μυστικά της Παράδοσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη θέση Πευκάκια (δίπλα από το εστιατόριο ΓΑΛΑΞΙΑΣ).

Το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίου συμπληρώνει φέτος 40χρόνια λειτουργίας και όπως σημείωσε η Διευθύντρια του Έφη Γιέπη «συνεχίζει να μεταδίδει την τέχνη της υφαντικής στις νεότερες γενιές, προσπαθώντας να μεταφέρει την πολύ σημαντική  παράδοση και την τεχνογνωσία αυτή σε όσους το επιθυμούν». Η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή συμμετέχει και φέτος ενεργά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας με δωρεάν σεμινάριο στις εγκαταστάσεις της στα Γιάννινα (Ριζάρειος Πολιτεία), με ανοιχτά τα εργαστήρια στο Μονοδένδρι και ανοιχτό τον πρώτο όροφο του Χειροτεχνικού Κέντρου στους δημιουργούς για να εκθέσουν τα έργα τους.

Η Τοπική  Διαχειρίστρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς που λειτουργεί το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννινα, Αγνή Δρίμτζια σημείωσε ότι το Μουσείο συμμετέχει για τέταρτη χρονιά και φέτος το ΠΙΟΠ, με το σύνολο των ανά τη χώρα Μουσείων του και το συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, θα γνωρίσει το θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας σε όλους. Η κ. Δρίμτζια κάλεσε τους Γιαννιώτες να παρακολουθήσουν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου (10 π.μ.-3 μ.μ.) στο Μουσείο Αργυροτεχνίας δυο δημιουργούς, τον παλιό τεχνίτη συρματερής  Πέτρο Μαργιόλα και τον σχεδιαστή κοσμημάτων Δημοσθένη Παπαδόπουλο, να «παντρεύουν» τις εξαιρετικές τεχνικές του παρελθόντος με την αισθητική του σήμερα.

Με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου, εκτός του Δήμου Ζαγορίου στη διοργάνωση συμμετέχουν, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίου, ο Σύλλογος του Ιστορικού Κέντρου Ιωαννίνων «Τα παλιά Γιάννινα», το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και το Μέκειο Οικοτροφείο. Επίσης, συνεργάζονται το Ίδρυμα «ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ», το ΚΕΠΑΒΙ και πολλά εργαστήρια και δημιουργοί στο Ζαγόρι, στα Γιάννινα και στα Τζουμέρκα, αλλά και το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας Σκλίβανης.