Προβολή ταινίας στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων συνεχίζουν, για το καλοκαίρι του 2022, τον κύκλο κινηματογραφικών προβολών στην αυλή του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:00, θα προβληθεί η ταινία «Η Συμμορία των Εντιμότατων» (The Lavender Hill Mob) σε σκηνοθεσία Τσαρλς Κράιτον, Μεγάλη Βρετανία, 1951, 81΄

Πρωταγωνιστούν: Άλεκ Γκίνες, Άλφι Μπας, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ, Όντρεϊ Χέπμπορν

Ο Χένρι Χόλαντ (Άλεκ Γκίνες), ένας ντροπαλός τραπεζικός υπάλληλος, είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του χρυσού για δυο δεκαετίες. Ο άνδρας φαίνεται αφοσιωμένος στη δουλειά του αλλά στην πραγματικότητα έχει καταστρώσει ένα σχέδιο με τη βοήθεια του οποίου πρόκειται να ληστέψει το πολύτιμο φορτίο κι έπειτα να αποσυρθεί.

Η γνωριμία του με τον Άλφρεντ Πέντλμπερι (Στάνλεϊ Χόλογουεϊ), τον νέο ένοικο της πανσιόν στο Λάβεντερ Χιλ, στην οποία διαμένει ο Χόλαντ, αποδεικνύεται καθοριστική για την πραγματοποίηση του σχεδίου του. Ο Πέντλεμπερι έχει στην κατοχή του ένα χυτήριο, στο οποίο λιώνει διάφορα μέταλλα και δημιουργεί σουβενίρ (όπως για παράδειγμα ομοιώματα του Πύργου του Άιφελ), τα οποία πωλούνται σε πολλά τουριστικά θέρετρα ανά τον κόσμο.

Ο Χόλαντ προτείνει στον Πέντλμπερι να συνεργαστούν και να μοιραστούν τα κέρδη. Προσλαμβάνουν τους Λάκερι Γουντ και Σόρτι Φίσερ, δυο επαγγελματίες ληστές για να τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν το σχέδιο.

 Η ληστεία πραγματοποιείται με επιτυχία και ο Πέντλμπερι λιώνει τις ράβδους του χρυσού στο χυτήριό και τις μετατρέπει σε ομοιώματα του Πύργου του Άιφελ κι έπειτα τις στέλνει στη Γαλλία. Εκεί, όμως, χάρη σε ένα λάθος της ιδιοκτήτριας του μαγαζιού αναμνηστικών ειδών, τα ομοιώματα πέφτουν στα χέρια μιας ομάδας Αγγλίδων μαθητριών.

Μία ταινία των θρυλικών Ealing Studios, που βραβεύτηκε με Βραβείο Όσκαρ για το αριστοτεχνικό σενάριο (Τ. Ε. Μπ. Κλαρκ), που αποθεώνει το βρετανικό χιούμορ και παντρεύει την κωμωδία καταστάσεων με το σασπένς ενός καθαρόαιμου heist movie με φόντο το χαραγμένο από τον πόλεμο Λονδίνο.