“Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα” από τον Jonathan Dimbleby

“Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα” από τον Jonathan DimblebyΗ Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, η εισβολή του Χίτλερ στη Ρωσία τον Ιούνιο του 1941, είχε ως στόχο τον αφανισμό του σοβιετικού κομμουνισμού, του Εβραϊσμού και την επακόλουθη δημιουργία ζωτικού χώρου (Lebensraum) για τη γερμανική άρια φυλή. Ωστόσο, η Επιχείρηση οδήγησε στην καταστροφή του Τρίτου Ράιχ και είχε ολέθριες συνέπειες για τη Γερμανία, καθώς εκατομμύρια άνδρες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή χάθηκαν στα πεδία των μαχών. Ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος –μεγαλύτερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο σε αυτό το επίπεδο στη δυτική Ευρώπη–, το οποίο κόστισε στον Χίτλερ τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 


Αντλώντας στοιχεία από άγνωστο έως σήμερα αρχειακό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αμετάφραστες μέχρι πρόσφατα ρωσικές πηγές, ο Τζόναθαν Ντίμπλεμπι τοποθετεί την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στις αληθινές ιστορικές της διαστάσεις. Από τις απαρχές των γεγονότων στις στάχτες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου ως τον αντίκτυπό τους στη μεταπολεμική Ευρώπη, ο Ντίμπλεμπι καλύπτει τη στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική ιστορία από όλες τις πλευρές, συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη και ζωντανή εικόνα μιας μνημειώδους επιχείρησης της οποίας το πλήρες μέγεθος και αποτύπωμα παραμένει ανεξερεύνητο.

Στην καρδιά της καθηλωτικής αυτής αφήγησης βρίσκονται οι γλαφυρές περιγραφές των ηγετών που έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις, των ανδρών και των γυναικών που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή, των στρατιωτών που διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα σε ασύλληπτη κλίμακα και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το μοιραίο στοίχημα του Χίτλερ είχε τις πλέον τρομακτικές επιπτώσεις.

ΕΓΚΥΡΟ ΑΛΛ Α ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ.

Σελ.: 760

Εκδόσεις: Ψυχογιός