“Ουτόγια” για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Κύκλος

Η NONGRATAPRODUCTIONS παρουσιάζει στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΚΛΟΣτην παράσταση με το έργο του Ιταλού συγγραφέα EDOARDOERBA«UTOYA, μια ξεχασμένη μέρα» . Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 11 Μαΐου στις 7.00μμ και 9.00μμ και την Κυριακή 12Μαΐου στις 7.00μμ και 9.00μμ.

Στις 22 Ιουλίου 2011, στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, ένας ακροδεξιός εγκληματίας πυροβόλησε 69 από τους 560 νέους που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά σε μια κατασκήνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μέσα από τα μάτια  τριών ζευγαριών που άγγιξε η τραγωδία,  ξαναζούμε το αποτρόπαιο επεισόδιο σε μια συναισθηματική και δραματική θεατρική παράσταση : δύο γονείς που έστειλαν την κόρη τους στην κατασκήνωση, δύο αστυνομικοί στην ακτή απέναντι από το νησί κατά τη διάρκεια της σφαγής, δύο αδέλφια των οποίων η ιδιοκτησία γειτνιάζει με εκείνη του δολοφόνου,  συγκλονίζονται από την σφοδρότητα  των γεγονότων. Η ζωή τους δεν θα μπορέσει  ποτέ να επανέλθει όπως πριν, εκείνο το απόγευμα σηματοδοτεί ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Γι’ αυτούς και για ολόκληρη τη Νορβηγία.

 

Οκτώ νεκροί από βόμβα σε παγιδευμένο βαν αυτοκίνητο στο Όσλο, ως αντιπερισπασμός… και στη συνέχεια, ο πραγματικός στόχος:  τα παιδιά των Εργατικών. 69 παιδιά  σκοτώθηκαν ένα προς ένα στο νησί Utoya, τον “σκανδιναβικό παράδεισο”, ο ιστορικός τόπος των θερινών κατασκηνώσεων για τους σοσιαλιστές από όλο τον κόσμο.

Η εκδοχή που  είχαν δώσει τα μέσα ενημέρωσης ήταν διαστρεβλωμένη, όταν δεν ήταν προκατειλημμένη και αυθαίρετη. Η σφαγή παρουσιάστηκε σαν μια από τις πολλές τραγωδίες που οπλισμένοι “τρελοί” μπορούν να προκαλέσουν, όπως αυτές που συμβαίνουν τόσο συχνά πια στην Αμερική.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένο. Αυτό ήταν ένα εντελώς διαφορετικό είδους «τρέλας».   Η σφαγή είχε σχεδιαστεί χρόνια πριν, με διαύγεια και ευσυνειδησία που άγγιζε τα όρια της μανίας.  Δεν ήταν εναντίον ενός τυχαίου στόχου, αντιθέτως  στόχευεστο φυτώριο  των νεαρών “υποσχόμενων” του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού.

Η σφαγή στην Ουτόγιαυπήρξε  μια πολιτική σφαγή.

Οι εφημερίδες, τις πρώτες ώρες  υποστήριζαν ότι επρόκειτο για ισλαμική τρομοκρατική επίθεση.

Η αλήθεια είχε ακριβώςτην αντίθετη όψη. Στα  παγωμένα μάτια, στα ξανθά μαλλιά, στη στιβαρή σωματική διάπλαση, πρησμένη από τα αναβολικά στεροειδή   του σφαγέα, δεν “έρρεε” ούτε μια στάλα  αραβικού  αίματος. Το  μίσος του για τους  μετανάστες τον οδήγησε να  πυροβολεί εν ψυχρό αυτούς τους νέους για να «πυροβολήσει» κάθε πιθανή μελλοντική πολυφυλετική ιδέα.

Όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τον δολοφόνο, έπεσε σιγή ιχθύος σχετικά με τους νεαρούς Εργατικούς που εκτελέστηκαν για τις ιδέες τους.

Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός κατέληξε στη λήθη. Ο σφαγέας, που κηρύχθηκε με σώας τας φρένας, είναι μέχρι στιγμής ο μόνος που καταδικάστηκε. Αλλά ποιες ήταν οι επαφές του (γιατί υπήρχαν, είναι βέβαιο!); Πώς προμηθεύτηκε όπλα και εκρηκτικά; (!) Υπάρχει στην Ευρώπη ένα δίκτυο ακραίων εθνικιστών, βίαιων και ξενοφοβικών ; Πώς λειτουργεί; Ποιος το υποστηρίζει; Ποιος το χρηματοδοτεί;

Αυτή η ιστορία φτάνει στην καρδιά μερικών από τις βαθύτερες πληγές πουτσακίζουν τον κόσμο σήμερα και τις ζωές μας.

Η Utoya είναι μια απόπειρα μνήμης και καταγγελίας χωρίς να κάνει “πολιτικό θέατρο”.

Η Utoya είναι από μόνη της μια σύγχρονη τραγωδία. Κοιτάζοντάς την,  είναι σαν να κοιτάζεις τη Μήδεια, τον Οιδίποδα, τις Βάκχες, με τη μόνη διαφορά ότι αυτό που αφηγείται , συνέβη μπροστά στα μάτια μας, μια ζεστή μέρα του Ιουλίου, λίγα, πολύ λίγα χρόνια πριν.

Το είδαμε να συμβαίνει και στη χώρα μας.Πρέπει να προσέξουμε πολύ το ποιοι είμαστε, προς ποια κοινωνία οδεύουμε, να δώσουμε προσοχή, μεγάλη προσοχή, στον κόσμο που θέλουμε να αφήσουμε στα χέρια των παιδιών μας.

 

 

UTOYA(ΟΥΤΟΓΙΑ )

Μια ξεχασμένη μέρα

 

Του

EDOARDOERBA

Μετάφραση: Έλενα Μουνδρούβαλη

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κονταξής

Φωτογραφίες: Παντελής Κονσολάκης

Γραφιστικά: Άρης Σομπότης

Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος

Κατασκευές: Χρήστος Χαμζαλάρης

 

Παίζουν

Θοδωρής Γκόγκος

Έλενα Μουνδρούβαλη 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΚΛΟΣ Αραβαντινού 14  Ιωάννινα

Σάββατο 11 Μαΐου στις 7.00μμ και 9.00μμ και τη Κυριακή 12 Μαΐου στις 7.00μμ και 9.00μμ

Γενική είσοδος 15 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: more.com

https://www.more.com/theater/utoyamiaksexasmenimeraperiodeia/

Τηλ. Κρατήσεων 697 913 9705