Ρεσιτάλ πιάνου με την Αγγελική Παπανικολάου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 και ώρα 21:00, στο κανάλι του στο YouTube ένα ρεσιτάλ πιάνου με την Αγγελική Παπανικολάου.

https://www.youtube.com/watch?v=3bkKj8QXFSg

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα  Nikolai Kapustin, Erkki Sven Tüür, Norbert Moret, Henry Cowell

Αναλυτικά:

Nikolai Kapustin (1937-2020)

Consert Studie op. 40 Toccatina Nο. 3 (1984)

 

Erkki Sven Tüür (1959)

Sonata για πιάνο (1985)

1.Presto

2.Lento

3.Allegro con moto

 

Norbert Moret (1921-1998)

Couleurs de Temps Changées (1975)

-1. Sur trois marches de marbre rose

-2. Stèle

-3. Folie

 

Henry Cowell (1897-1965)

The Banshee…

Για string Piano (1925)

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τα έργα και τους πιανίστες: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3940515599335749&id=100001320443339

 

Αγγέλικα Παπανικολάου

H πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός και μουσικολόγος Αγγέλικα Παπανικολάου γεννήθηκε στο Ανόβερο και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Διπλωματούχος του «Ορφείου» Ωδείου Αθηνών με άριστα παμψηφεί, χρυσό μετάλλιο και Α΄ Βραβείο. Απόφοιτος της Ηοchschule für Musik und Theater Hannover, και της Μουσικής Ακαδημία της Καρλσρούης, με άριστα παμψηφεί και διάκριση στο παιδαγωγικό καθώς και το μεταπτυχιακό τμήμα. Παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια σύγχρονης τεχνοτροπίας και παιδαγωγικών σε Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα. Έχει βραβευτεί με το Chopin Medallie στο φεστιβάλ Chopin του Düsseldorf. Συμμετείχε στην εκτέλεση έργων που μετέδωσε η πολωνική ραδιοφωνία. Από το 1997 ερμηνεύει κυρίως σύγχρονη μουσική, ξένων και Ελλήνων συνθετών. Eίναι μέλος της γερμανικής Ε.Ρ.Τ.Α και της Ομοσπονδίας Μουσουργών του Baden Württemberg (T.K.V) με ενεργό συμμετοχή και εμφανίσεις. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες και έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης συνθέτες, όπως Arvo Pärt, Tierry Huilletκαι Mauricio Kagel. Ως παιδαγωγός διακρίθηκε αρκετές φορές. Το βιβλίο της με τίτλο «Το παραμύθι της οδού Πενταγράμμου», εκδόσεις “Panas Music”, αποτελεί μέρος των ιδιαίτερων μεθόδων της. Αρθρογραφεί, επίσης, σε ελληνικά και ξένα μουσικά περιοδικά και εφημερίδες. Ίδρυσε και καθιέρωσε στην Ελλάδα το «Μουσικό ΝηπιαγΩδείο» (ομαδικά μαθήματα πιάνου, ρυθμολογίας, μουσικοκινητικής για παιδιά ηλικίας 3,5 έως 10 ετών). Διδάσκει πιάνο, μουσικoαισθητική ρυθμολογία, κινησιογραφία και μουσικοπαιδαγωγικά, τεχνοτροπίες σύγχρονου ρεπερτορίου για πιάνο και μουσικά σύνολα, γράφει κείμενα για παιδικό μουσικό θέατρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του “Terra Ensemble Trio”, του “Duo-ErgOn-a-TastOn” και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του FrArte Project «Συνομιλίες Γένους Θηλυκού», το οποίο διευρύνει συνεχώς το ρεπερτόριο του από όλον τον κόσμο. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.

 

 

Nikolai Kapustin 1937-2020, Toccatina Νο.3

Από τις 8 Consert Studies op.40, α’ πανελλήνια εκτέλεση

Ο Nikolai Girshevitch Kapustin ο Ουκρανός πιανίστας και συνθέτης που πέθανε τον περασμένο Ιούλιο σε ηλικία 82 ετών, λατρεύτηκε για τα πλούσια πιανιστικά του έργα που αποπνέουν μια ιδιαίτερη ποιότητα. Η επισκόπηση των έργων για πιάνο του Kapustin αποκαλύπτει ότι, σε σύγκριση με άλλους συνθέτες που έγραψαν μουσική με στοιχεία τζαζ σε μικρό αριθμό συνθέσεων τους, ο Kapustin έχει βυθιστεί στην τζαζ καθόλη τη διάρκεια της μουσικής του καριέρας. Ήταν επίσης βιρτουόζος κλασικός πιανίστας και χρησιμοποιεί με συνέπεια κλασικές φόρμες στις συνθέσεις του.

Erkki Sven Tüür (1959) Sonata για Piano (1985), α’ πανελλήνια εκτέλεση.

H σονάτα για πιάνο γράφτηκε σχεδόν την ίδια στιγμή με το κουαρτέτο εγχόρδων του και έχει πολλές ομοιότητες με αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, αποχρώσεις που κάνουν πραγματικά το έργο αυτό να ξεχωρίζει ως κάτι μάλλον αξιοσημείωτο. Είναι αφιερωμένο στην Anne Tuur και η πρεμιέρα του έλαβε χώρα στο Tartu το 1986 με σολίστ τον Kalle Randalu.

Norbert Moret (1921-1998)

COULEURS DE TEMPS CHANGÉES για πιάνο (1975)

α’ εκτέλεση

Το έργο για πιάνο του συνθέτη Norbert Moret, ο τίτλος του οποίου στα ελληνικά μεταφράζεται ως « μεταβληθέντα ή μεταβεβλημένα χρονοχρώματα», αποτελείται από 3 μέρη. Στην ουσία είναι 3 διαφορετικές εικόνες. Διαφέρουν μεταξύ τους στο ύφος το ρυθμό και την ταχύτητα αλλά συνδέονται με το ίδιο υλικό. Το 1ο μέρος φέρει τον τίτλο «Πάνω σε τρείς ροζ μαρμάρινες σκάλες» το 2ο ονομάζεται « Στήλη» με την αρχαία έννοια της λέξης και το 3ο «Τρέλα» . Είναι γραμμένο το 1975 και είναι το μοναδικό έργο του συνθέτη για σόλο πιάνο.

Henry Dixon Cowell (11-03-1897, 10-12-1965)

The Banshee… (για String Piano 1925)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’20, ο Henry Cowell έκανε μια μελέτη εκτεταμένων τεχνικών και ήχων διαθέσιμων στο πιάνο και τις ενσωμάτωσε σε μια σειρά σύντομων συνθέσεων. Eκδηλώνει επίσης το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του Cowell στην ιρλανδική μυθολογία. Το banshee (ή banshie) είναι ένα γυναικείο πνεύμα που προειδοποιεί μια οικογένεια για τον επικείμενο θάνατο ενός από τα μέλη της μουρμουρίζοντας έναν θρησκευτικό ήχο κάτω από τα παράθυρα του σπιτιού της οικογένειας. Ο Κάουελ προκαλεί αυτόν τον θρησκευτικό ήχο, που ονομάζεται «keening», (ενθουσιώδης), με τον πιανίστα να χειρίζεται τις χορδές του πιάνου με τα χέρια του, με τέτοιο τρόπο ώστε να κατασκευάζει μια ακατάπαυστη