Σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Επιμελητήριο ο Α. Τσίπρας

Επικρίσεις κατά την κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εξαπέλυσε από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν λες ότι έχεις πόλεμο στην Δημόσια Υγεία, τότε πρέπει να ενισχύσεις το στράτευμα και όχι να αδιαφορείς για αυτό».
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, πως η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια, όπως την αντιμετώπισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά ως μια ευκαιρία, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, τώρα που δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, να μας λέει πόσους θα προσλάβουμε και πόσους θα απολύσουμε. Τώρα που δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, αλλά αντιθέτως και η Ε.Ε μας δίνει το πράσινο φως να δαπανήσουμε , οφείλουμε να αλλάξουμε στρατηγική», τόνισε ο Αλέξης Ταίπρας σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τη συζήτηση-ενημέρωση με τους εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη «γιατί έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού και στη Υγεία, καθώς προεκλογικά μιλούσε για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία είναι άχρηστα και πρέπει μέσα από την συνεργασία με ιδιώτες να γίνουν πιο αποτελεσματικά». «Ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο άστοχες ήταν αυτές οι σκέψεις, πόσο άδικό είχε, τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία του ΕΣΥ» προσέθεσε και τόνισε:
«Έστω και στο και πέντε, οφείλει η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αυτοαποθεώνεται και να αυτοθαυμάζεται. Μας οδήγησε με την ολιγωρία της εδώ που μας οδήγησε. Ας έρθει εδώ να ζητήσει την βοήθεια όλων μας , να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης που -όπως είπε- «δεν μπόρεσε να λειτουργήσει για δεύτερη ημέρα σήμερα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει τη σύμβαση με τη Cisco στη Βουλή.
«Πράγματι, η εταιρεία με την οποία συμφώνησε να δώσει το 100% της τηλεκπαίδευσης είχε προβλήματα με τον server της στο Λονδίνο. Πράγματι, υπήρξαν στην Ευρώπη προβλήματα με αυτή την εταιρεία. Όμως καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε την εκπαιδευτική διαδικασία σε έναν μόνο πάροχο. Οι περισσότερες χώρες αξιοποίησαν τις δημόσιες πλατφόρμες. Εδώ υπάρχει το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, δεν το αξιοποίησε η κυβέρνηση και έδωσε την τηλεκπαίδευση σε ένα μόνο πάροχο» σημείωσε και προσέθεσε:
«Ζητούμε εδώ και μήνες, έστω και τώρα οφείλει ο κ. Μητσοτάκης -όχι η κ. Κεραμέως, δεν υπάρχουν ευθύνες στους υπουργούς , ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη- να φέρει στη Βουλή την σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο, ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση τους συστήματος Γιατι δεν φέρνει την σύμβαση; Μήπως γιατί θα δούμε ότι υπάρχουν όροι που αφορούν τη δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια; Λέω μήπως; Σε κάθε περίπτωση οφείλει να έρθει η σύμβαση στην Βουλή».
«Η πανδημία δεν σημαίνει κατάλυση της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία δεν μπαίνεις σε καραντίνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του και προσέθεσε: «Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής, δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε με μια αυταρχική διακυβέρνηση, γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για την Δημόσια Υγεία και για την Δημόσια Παιδεία».

 

Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης στην οικονομία

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γιγαντιαία αναδιάρθρωση στην αγορά και στην οικονομία τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη που είχε στα Ιωάννινα με την διοίκηση του Επιμελητηρίου της πόλης.

“Μέχρι σήμερα έχουμε 120 χιλιάδες ανέργους από την πανδημία,  έχουμε το 12 % των εργαζομένων με 200 ευρώ, η απώλεια εισοδήματος φτάνει τα 4 δισεκ. ευρώ και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά λόγω της κρίσης” επεσήμανε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συμπληρώνοντας την γενική εικόνα που διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία υπογράμμισε  ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιο δύσκολη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την μεσαία τάξη  “στο όνομα της οποίας χύθηκε πολύ δάκρυ, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας”.

Αντίθετα από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιχορηγηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει δοθεί επιδότηση, επιχορήγηση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας:  “Όχι επιστρεπτέα ενίσχυση. Διότι η επιστρεπτέα ενίσχυση που δεν είναι και επαρκής, είναι συσσώρευση χρεών. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσεις πίσω” τόνισε.

Αναφερόμενος στην στάση των τραπεζών ο Α.Τσίπρας μίλησε με  έμφαση  στην απόφαση της  ΕΚΤ που δίνει  την δυνατότητα σε όλες τις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν κατά πολύ την ρευστότητά τους . “Το συνολικό ποσό αύξησης της ρευστότητας στις τράπεζες το 2020 ήταν  56 δισεκ. ευρώ από τα οποία έχουν δώσει μόλις 10 στην αγορά. Εκ των οποίων τα 5 δισεκ τα πήραν 4  μεγάλοι όμιλοι και αντιληφθείτε τα άλλα μισά ποιοι τα πήραν” αποκάλυψε ο Αλ.Τσίπρας για να συμπληρώσει: “Πάντως οι επιχειρήσεις, οι μικρές και οι μεσαίες που έχουν ανάγκη να στηριχθούν αυτή την στιγμή δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα αν δεν αποδείξουν ότι δεν τα έχουν ανάγκη. Μόνο αυτές που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανείζονται.”

Από την πλευρά τους τα μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου χαρακτήρισαν “τοκογλυφία άνευ προηγουμένου”  αυτό που κάνουν οι τράπεζες που  δίνουν τα ελληνικά ομόλογα και δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ και στην συνέχεια δανείζουν τα χρήματα αυτά  στους μικρομεσαίους με 8 και 9%!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου των Ιωαννίνων σημείωσε  ότι ήδη καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί κλεισίματος επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις ατομικές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου όπως είπε “δεν πάνε για κλείσιμο αλλά για κατασπάραξη”.

“Το απεχθές πτωχευτικό δίκαιο που πέρασε θα μας οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε ένα κυκεώνα κλεισίματος. Ανέβηκε το όριο από τις 200 στις 700 χιλιάδες. Θα μπορεί η τράπεζα να σε πτωχεύει ό,τι ώρα θέλει. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.. είναι μύθος” είπε ο πρόεδρος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε νέα επιδοτούμενα προγράμματα.

“Με τέτοιο κλίμα δεν τρέχει κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα όπως χρειάζεται. Καθυστερήσεις σε βαθμό τερατουργήματος. Ρευστότητα από το ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει.. Τα προγράμματα που τρέχουν τώρα είναι σαν να μην υπάρχουν” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Στην συνέχεια  κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου όσον αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και την βοήθεια της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά τους, που συμμερίζεται και η Κρ.Λαγκάρντ, για κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ήταν από τα πρώτα μέτρα που πρότεινε στην κυβέρνηση  και μάλιστα ύψους 1 δισεκ.ευρώ ενώ η κυβέρνηση μόλις που έδωσε εν τέλει 150 εκατομμύρια στο αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποίησε.

Όσον αφορά το κούρεμα χρεών αλλά και την προτροπή της Κρ.Λαγκάρντ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας   κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ φειδωλή σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , ιδιαίτερα στον  τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. “Είμαστε πάρα πολύ πίσω” υπογράμμισε.