Σε ποια ηλικία μπορώ να αφήσω το παιδί μόνο στο σπίτι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα αφήναμε το παιδί μας μόνο στο σπίτι για λίγο. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο (ή περισσότερο) ανήσυχες, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά. Γενικά, δεν είναι καλό να αφήνεις ένα παιδί κάτω των 10 ετών μόνο του. Κυρίως γιατί, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορούν να χειριστούν μόνα τους μια κατάσταση ανάγκης.

Τι μπορείς να κάνεις

Έστω κι αν πιστεύεις πως το παιδί σου είναι ώριμο να μείνει μόνο στο σπίτι, καλό θα ήταν να το επιβεβαιώσεις και στην πράξη, εκ του ασφαλούς όμως. Ας το αφήσεις λοιπόν για μισή με μία ώρα μόνο, ενώ εσύ βρισκεσαι κάπου πολύ κοντά στο σπίτι. Αν όλα πάνε καλά, όταν επιστρέψεις, μπορείς να συζητήσεις μαζί του για το πώς ένοιωσε, αν κάτι χρειάστηκε ή αν κάτι το φόβισε.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει κάποιες βασικές γνώσεις χειρισμού απρόβλεπτων καταστάσεων όπως:

  • να ξέρει να καλέσει το 100 και να γνωρίζει τη διεύθυνση του σπιτιού σας ώστε να τη δώσει στις Αρχές, αν χρειαστεί
  • να ξέρει να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει την εξώπορτα
  • να ξέρει να χειρίζεται το τηλέφωνο του σπιτιού ή/και ένα κινητό
  • και κυρίως να είσαι πεπεισμένη πως ό,τι του έχεις πει περί μη συναναστροφής του με αγνώστους έχει γίνει κατανοητό.

Μη ξεχνάς…

…να συγχαίρεις συχνά με ενθουσιασμό το παιδί σου ακόμα κι αν έχει καταφέρει μόνο τη μισή δουλειά. Η επιβράβευση, λένε οι ειδικοί, οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το να διορθώνει κανείς συνεχώς τα λάθη του. Για την ακρίβεια, τα λάθη αποτελούν πλούσιες ευκαιρίες για μάθηση.

 

Κατερίνα Παπανικολάου

shape.gr