Σταύρος Καλογιάννης: Η Κυβέρνηση δεν ήθελε να ζυμώσει και κοσκίνιζε τρία χρόνια!

Άμεσο ήταν το σχόλιο του πρ. Υπουργού κ. Σταύρου Καλογιάννη για την υπογραφή του Χωροταξικού Ηπείρου. Ο κ. Καλογιάννης τονίζει: “Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Ηπείρου. Η έγκριση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου θα ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη για την Ήπειρο, δεδομένου ότι το προηγούμενο Πλαίσιο που αντικαθίσταται πλέον, είχε εγκριθεί προ δεκαπενταετίας και ήταν, εδώ και πολλά χρόνια, εντελώς παρωχημένο.

Επισημαίνω όμως, χωρίς να εξετάζω το περιεχόμενο του νέου Πλαισίου, για το οποίο θα επανέλθω μόλις το μελετήσω, ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού ξεκίνησε το 2011, η μελέτη του ολοκληρώθηκε το 2014, το φθινόπωρο του 2015 είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία διαβούλευσης. Έκτοτε βρισκόταν στα χέρια του Υπουργού Περιβάλλοντος προς έγκριση.

Χρειάστηκαν δηλαδή τρία ολόκληρα χρόνια για να υπογράψει τη σχετική Απόφαση ο Υπουργός! Κατέθεσα τεκμηριωμένες προτάσεις (που εκδόθηκαν το 2012 σε βιβλίο  από το Τεχνικό Επιμελητήριο) κι έκανα, επανειλημμένα, παραστάσεις στο Υπουργείο, για την άμεση θεσμοθέτηση του Πλαισίου. Όλα έπεφταν στο κενό, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία. Επρόκειτο για προκλητική αδιαφορία, για πολιτική ανικανότητα ή για κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε;

Μόνον ορισμένα από τα ουσιαστικά σχέδια και δραστηριότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, αν αναλογιστεί κανείς, που «πάγωσαν» ελλείψει σύγχρονων ρυθμιστικών κατευθύνσεων, όπως:

– το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων,

– η προστασία της Παμβώτιδας,

– πολλές επενδύσεις (μικρές και μεγαλύτερες) για τις οποίες τόσος θόρυβος έγινε και τελικά ακυρώθηκαν ή οδηγήθηκαν στα δικαστήρια,

αρκούν για να καταλάβει οποιοσδήποτε τη σημασία του Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να αισιοδοξεί κανείς ότι η σημερινή συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, έστω και τώρα, έχει τη βούληση και την ικανότητα να υλοποιήσει έργα ουσίας, που εκκρεμούν με δική της ευθύνη, για να βγει ο τόπος από το τέλμα, όταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός κοσκινίζει τρία χρόνια μια απολύτως «ώριμη» Υπουργική Απόφαση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν να ζυμώσουν”.