ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στη Μεταμόρφωση του Δήμου Ζίτσας φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μιχάλη Πλιάκου.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ. κ. Μάξιμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε τον Καθηγητή κ. Στέφανο Φούσα, ο οποίος με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει αλλά και με την πολύ μεγάλη ομάδα επιστημόνων ιατρών και άλλων, διαμέσου του Οδοιπορικού, μας προσφέρουν γνώση συμπυκνωμένη αλλά και εκλαϊκευμένη». «Οι βασικότερες συνισταμένες αυτής της κίνησης που σκεφτήκαμε με το γιατρό πριν από δέκα χρόνια είναι η πρόληψη και η αλληλεγγύη» τόνισε ο εμπνευστής της αλληλεγγύης και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας και συμπλήρωσε: «Στο πλαίσιο του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης έχουμε επισκεφτεί πολλά χωριά του Νομού μας αλλά και της Βορείου Ηπείρου με τελευταίο παράδειγμα τους Βουλιαράτες».

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος κ. Μαίρη Καραμούτσιου επισημαίνοντας την καταλυτική σημασία της επανάληψης για την εμπέδωση της γνώσης σε θέματα πρόληψης αλλά και ο κ. Δημήτριος Γράβος, ο οποίος θα τη διαδεχτεί στην Προεδρία, αναφέροντας: «Ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο, τον καθηγητή αλλά και τους συνεργάτες του για τη σημερινή ημερίδα».

Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), ο Ζήκος Λιάμης, Χειρουργός Ουρολόγος, («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), η δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Γαστρεντερίτιδα»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος – Χειρουργός Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος («Συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), η Βάια Θ. Ρούντου – Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα»), η Ευθαλία Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος – Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Ευγενία Τσαγκαλίδου, Ειδικός Καρδιολόγος, Επιστημονικά υπεύθυνη στο Πολυιατρείο «Ιατρική  Ηπείρου» και Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων («Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Παθήσεις κύστεως και νεφρών»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος («Γιατί να κόψουμε το Κάπνισμα;») ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Οφέλη και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο – Πρόληψη του εθισμού»).