Στο 1 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης – “Μαχαίρι” 50% στο επίδομα

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο “μαχαίρι” στην κατανάλωσή του βάζει η “φουσκωμένη” φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και το “κουτσουρεμένο” κατά 50% σε σχέση με το 2016, κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Σήμερα ξεκινά ο εφοδιασμός των πρατηρίων και από την Δευτέρα οι καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις παραγγελίες τους και μέσα στο Σαββατοκύριακο. “Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί στα 0,93-0,94 ευρώ το λίτρο ενώ στην περιφέρεια λίγο παραπάνω ανάλογα με την επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς. Μπορεί να το δούμε και στο 1 ευρώ το λίτρο” δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.
Την ίδια ώρα ο βασικός ανταγωνιστής του πετρελαίου θέρμανσης, που δεν είναι άλλος από το φυσικό αέριο, πωλείται ακόμη και κατά 40% φθηνότερα, συνιστώντας ενδεδειγμένη επιλογή για τους καταναλωτές που βρίσκονται σε δίκτυο διανομής.Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τον Οκτώβριο η τιμή διαμορφώνεται στα 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 2,5 μηνών θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών. Το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η/1/2018 αλλά θα αφορά αγορές πετρελαίου θέρμανσης που θα έχουν πραγματοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.

Το ποσό που θα διατεθεί από τον Προϋπολογισμό για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 15/10/2017 έως 30/4/2018 θα είναι μόλις 55 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με αυτό που διατέθηκε την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει εντός των προσεχών μηνών στον επανασχεδιασμό του καθεστώτος χορήγησης. Συγκεκριμένα θα χαμηλώσουν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθούν και τα όρια επιφάνειας κατοικίας και ποσότητας λίτρων μέχρι τα οποία επιδοτείται κάθε δικαιούχος. Μείωση είναι πιθανό να αποφασιστεί και στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο.