Σύμβολο της εθνικής συμφιλίωσης και της ευρωπαϊκής αναγέννησης

Πάνω στο Γεφύρι της Πλάκας έγινε η επίδοση της τιμητικής πλακέτας της Europa Nostra στους συντελεστές του έργου της αποκατάστασης του πέτρινου γεφυριού, που γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά πλέον στέκει αγέρωχο, γεφυρώνοντας τις όχθες του Αράχθου.

Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρέλαβε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τη γενική γραμματέα της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg – Mihailović, την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) Λυδία Καρρά και την εκπρόσωπο της ΕΛΛΕΤ στη Europa Nostra Αλεξάνδρα Προκοπίου.

«Αυτό το βραβείο είναι σαν τα Όσκαρ, είναι ένα ευρωπαϊκό Όσκαρ για την αριστεία στην πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Mihailović, επιλέγοντας τον όρο αναγέννηση του γεφυριού και προσθέτοντας πως η Γέφυρα της Πλάκας είναι το τέλειο σύμβολο για την ευρωπαϊκή αναγέννηση. «Θέλω εκ μέρους, όχι μόνο της Europa Nostra, αλλά εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των θεσμών της, να σας συγχαρώ γιατί δε χάσατε την ελπίδα. Δε χάσατε την ελπίδα όταν η γέφυρα κατέρρευσε και νιώσατε ότι κάτι έσπασε μέσα σας, γιατί η γέφυρα ήταν όλων και αυτή είναι η διαφορά. Ένα σπίτι είναι το σπίτι κάποιου, αλλά η γέφυρα ήταν του καθενός και όλων μαζί. Επειδή δε χάσατε την ελπίδα, παρόλο που έμοιαζε αδύνατο, στεκόμαστε εδώ και η Ευρώπη αποτίνει φόρο τιμής σε όλους εσάς, που πιστέψατε ότι ήταν εφικτό», σημείωσε.

«Είμαστε εδώ σήμερα, όλοι μαζί, για να θαυμάσουμε το έργο αυτό και να αποδώσουμε εύσημα και συγχαρητήρια στην επιστημονική κοινότητα, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, στο ΤΕΕ, την Περιφέρεια, όλους όσοι βοήθησαν για να βρισκόμαστε όλοι εμείς σήμερα εδώ και να χαιρόμαστε έναν μοναδικό τόπο και αυτό το εξαιρετικό έργο. Το βραβείο είναι μία τιμή που αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές», τόνισε η Λ. Μενδώνη και εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποκατάσταση του Γεφυριού.

Το δικό τους ευχαριστώ είπαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης,

ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής και ο  πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστος Παπαβρανούσης.

Στην κινητοποίηση για την αποκατάσταση της Γέφυρας της Πλάκας από την πρώτη κιόλας μέρα στάθηκε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος πρότεινε την ίδρυση ενός υπαίθριου μουσείου, όπου θα παρουσιάζονται τα τμήματα της παλιάς γέφυρας και η ιστορία της πέτρας, σε συνδυασμό με μια έκθεση στον όροφο του παλιού τελωνείου, ενώ πρόσθεσε πως ολόκληρος ο πετρόκτιστος οικισμός της Πλάκας μπορεί να είναι ένα μουσείο. «Δε θα πρέπει να βάλουμε τελεία. Είναι ευκαιρία  να προβάλουμε την τέχνη της πέτρας και να σκεφτούμε τη λειτουργία ενός μουσείου, στο οποίο θα αναδεικνύουμε τα πεσμένα κομμάτια και την παράδοση των μαστόρων της περιοχής», σημείωσε.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν, επίσης, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, πολλοί αυτοδιοικητικοί, καθηγητές του ΕΜΠ, σύσσωμη σχεδόν η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΗ κ.ά.