Συναυλία με τραγούδια της Yiddish παράδοσης και πρώιμες συνθέσεις του Kurt Weil

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων παρουσιάζουν μια συναυλία με τραγούδια της Yiddish παράδοσης και πρώιμες συνθέσεις του Kurt Weil με τίτλο «A Yiddishe Kind», την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Μαριάντζελα Χατζησταματίου, σοπράνο

Άρτεμις Βαβάτσικα, ακορντεόν

Η γίντις ή γερμανοεβραϊκή είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι Ασκενάζι, δηλαδή οι Εβραίοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που είχαν καταφύγει στην κεντρική Ευρώπη το 70 μ.Χ. για να αποφύγουν τους διωγμούς από τους Ρωμαίους. Κυρίως εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα του Ρήνου. Οι γερμανόφωνοι Ασκενάζι άρχισαν να εμφανίζονται και στα Βαλκάνια σε μεγάλους αριθμούς κατά τον 18ο και 19ο αιώνα (αν και ένας μικρός αριθμός υπήρχε ήδη από τον 15ο αιώνα, π.χ. στη Θεσσαλονίκη), κυρίως στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, όπως π.χ. η Κροατία, η Βοϊβοντίνα και η Τρανσυλβανία αλλά και στις ημιαυτόνομες παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας, στη σημερινή Ρουμανία.

Ο Κουρτ Βάιλ (Kurt Julian Weill, Ντεσάου 2 Μαρτίου 1900 – Νέα Υόρκη3 Απριλίου 1950) ήταν Γερμανός συνθέτης, εβραϊκής καταγωγής, της περιόδου του Μεσοπολέμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη μουσική του για θεατρικά έργα, κυρίως αυτά του Μπέρτολντ Μπρεχτ, όπως η «Όπερα της πεντάρας» και τα «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα». Το έργο του, που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, συνδέθηκε με τα ευρωπαϊκά καμπαρέ, με πιο γνωστό να είναι το «Γιουκάλι» (Youkali) καθώς και το «Und was bekam des Soldaten Weib?» (Τι απέγινε η γυναίκα του στρατιώτη;). Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Mack the Knife», «Alabama Song», «Pirate Jenny», «Surabaya Johnny», «Speak Low», «Lost in the Stars», «My Ship», «September Song».