Θ. Μπέγκας για ανάθεση της Ο.Ε. και για το προσφυγικό

Με τη χτεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε η διαδικασία που επέλεξε η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης την υλοποίηση του έργου της διάνοιξης και διαμόρφωσης της οδού  Ιερώνυμου Β, πέριξ του νεόδμητου ναού του Αγίου Παϊσίου, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Με μια ανεξήγητη και παντελώς αβάσιμη επιχειρηματολογία περί του κατεπείγοντος του θέματος, παρακάμπτοντάς επί της ουσίας τη νομιμότητα, ανέδειξε οριστικό ανάδοχο για το έργο με ποσοστό έκπτωσης 5%!

Δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε εκφράσει για τη  σημαντική οικονομική ζημία που θα υποστεί ο Δήμος επιβεβαιώθηκαν, αφού δεν επελέγη ο μόνος νόμιμος τρόπος της δημοπράτησης του έργου με συνοπτικό  διαγωνισμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε πολύ μεγαλύτερη έκπτωση που θα προσέγγιζε το 50%, αν λάβουμε υπόψη τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν για αντίστοιχα έργα.

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» τονίζει με έμφαση ότι δεν υπήρξε ποτέ αντίθετη στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Θυμίζουμε ότι ήταν η δική μας Δημοτική Αρχή η οποία παραχώρησε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων την έκταση για την ανέγερση του ναού του Αγίου Παϊσίου. Επίσης, ως παράταξη, ψηφίσαμε την εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου του έργου, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αναγκαιότητα για την κατασκευή του, καθώς και τη σπουδαιότητα για την πόλη μας της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα θυρανοίξια του Ναού στις αρχές Ιουλίου.

Μια επίσκεψη η οποία είναι προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες, δίνοντας επαρκέστατο χρόνο στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει έγκαιρα στις απαραίτητες διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την ολοκλήρωση του έργου και τα συμφέροντα του Δήμου.

Έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να στηρίζουμε το σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Είμαστε όμως, και θα εξακολουθούμε να είμαστε, απέναντι σε πρακτικές της Δημοτικής Αρχής η οποία συνεχίζει να οδηγεί τη δρομολόγηση σημαντικών παρεμβάσεων στο «παρά πέντε» και στη συνέχεια να επικαλείται την έλλειψη χρόνου για την υλοποίηση τους, ακολουθώντας διαδικασίες που προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία στο Δήμο.

Την καλούμε να αλλάξει τακτική γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρει απέναντι της το σύνολο των Γιαννιωτών.

 

 

 

Προσφυγικό – κορωνοϊός απαιτούν συνεργασία και ενημέρωση

Η ομόφωνη απόφαση – διαμαρτυρία του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας Κατσικά με την οποία εκφράζει τις ανησυχίες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε σχέση με τη δομή φιλοξενίας προσφύγων, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αντίληψη της Δημοτικής Αρχής να αποφεύγει την ενημέρωση, την επικοινωνία και τη συνεργασία με τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια σε κρίσιμα ζητήματα.

Η παράταξή μας από τα χρόνια που διοίκησε το Δήμο, διαθέτοντας πλέον μια σημαντική γνώση σε ζητήματα αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η οποία αποκτήθηκε την περίοδο που η εμπειρία αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού ήταν μηδενική, έχει διαμορφώσει μια ξεκάθαρη άποψη ότι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει συνέργεια με φορείς και διεθνείς οργανισμούς που διέθεταν την εξειδικευμένη γνώση, αλλά και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και μέχρι τη λήξη της θητείας μας η ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών που εισέρευσαν στο Δήμο μας εξελίχτηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Μετά το επίσημο και ομόφωνο αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Κατσικά, ζητούμε κι εμείς από τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τα διάφορα ζητήματα που πιθανά να προκύψουν, σε άμεση συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, καθώς και να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει αυτό.

Η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια δυναμική διαδικασία και ειδικά τώρα, που οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες, επιμένουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξελιχτούν ομαλά πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, είναι η συνεργασία.