Θετικά αποτελέσματα από τις συναντήσεις Ηπειρωτών επαγγελματιών και Γερμανών τουριστικών πρακτόρων στην ΙΤΒ Βερολίνου

Περίπου 5.500 εκθέτες από 161 χώρες, έδωσαν το παρών στην κορυφαία Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 7-9 Μαρτίου και υποδέχτηκε για πρώτη φορά, αποκλειστικά επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του Έργου: «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου» συμμετείχε με δικό της περίπτερο, με θετικό «αποτύπωμα», όπως προκύπτει από τις επαφές που έγιναν με ισχυρούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ενισχύουν το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ήπειρο.

Συγκεκριμένα τόσο οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου,  όσο και τα στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρουπραγματοποίησαν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συναντήσεων, ο οποίος ξεπέρασε συνολικά τις 200, και ήδη κλείστηκαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μεγάλων τουριστικών πρακτορείων της Γερμανίας και ξενοδοχείων της Ηπείρου.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Εστιατόριο «Greek FoodOlympia» σε ειδικά  διαμορφωμένο χώρο έγινε παρουσίαση της ακτογραμμής της Ηπείρου, σε δημοσιογράφους και travelbloggers της Γερμανίας οι οποίοι γεύτηκαν και την Ηπειρωτική κουζίνα. Γεύσεις, μουσικές σε συνδυασμό με τις μοναδικές εικόνες τις Ηπείρου, εντυπωσίασαν τους καλεσμένους.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου (και στέλεχος του τμήματος Τουρισμού) που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στην ITB Berlin 2023, μεταφέροντας το μήνυμά του στην εκδήλωση, τόνισε το γεγονός ότι οι υποδομές ιδίως των τελευταίων ετών καθιστούν με κάθε μέσο γρήγορη και ασφαλή την μετάβαση στην Ήπειρο. Παράλληλα οι δυνατότητες διαμονής και σίτισης (τομέας που προβάλει και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου) προσφέρονται για κάθε επίπεδο επισκέπτη. Πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία που έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση των δεικτών ενώ σε αυτό συνετέλεσε και η προβολή της παραθαλάσσιας με την ορεινή Ήπειρο ως ενιαία πρόταση.

Η παρουσίαση της Ηπειρωτικής ακτογραμμής και εκτεταμένα της «Ηπείρου ως προορισμού των τεσσάρων εποχών»,  έγινε από την Δ/ντρια Τουρισμού κ. Ιουλία Μαρκούλα και την κ. Κατερίνα Κότση, ειδική στην προώθηση της Ηπείρου στη Γερμανία.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων: η Γ.Γ του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην Ήπειρο στον τουριστικό τομέα, ο Γ.Γ του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος συζήτησε με τα στελέχη της Περιφέρειας,  για την υλοποίηση κοινών δράσεων προβολής της Ηπείρου στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Παναγιώτης Ματλής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων ERA, ΒorisMicic κι ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς.

Ειδική αναφορά στην παρουσία της  Ηπείρου στην έκθεση ITB 2023 έκανε η ΕΡΤ και η DeutscheWelle.