«Το προσφυγικό στο επίκεντρο της επίσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Δήμο Ιωαννιτών»

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, αποτελούμενη από τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη, τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρο Νάτση, την υπεύθυνη Προσφυγικού της ΝΕ Άννα Γαλανάκη και το μέλος της θεματικής για το Προσφυγικό Γεωργία Κυριακάκου, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ιωαννίνων και συναντήθηκε με το δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και την αντιδήμαρχο Χριστίνα Κωτσαντή. 

 
Κύριο θέμα αποτέλεσε η απόλυση εργαζόμενων στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, χωρίς να τους δοθεί καν η δυνατότητα να συνεχίσουν έστω και μέσω της ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας που επέλεξε η κυβέρνηση. Η πλειοψηφία των απολυμένων βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από τη δημοτική αρχή να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, προχωρώντας σε στοχευμένες ενέργειες.
 
Παράλληλα, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δημιουργία φραχτών αποκλεισμού γύρω από τις προσφυγικές δομές. Όπως τονίστηκε, «οι φράχτες μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων στα camps αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή συνύπαρξή τους με τις τοπικές κοινωνίες».
 
Επιπλέον, σημειώθηκε πως η δημιουργία του Διαπολιτισμικού Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη στήριξη των προσφύγων και μεταναστών της περιοχής (διερμηνεία, διαπολιτισμική διαμεσολάβηση, συμβουλευτική υποστήριξη). Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «η στήριξη όλων των πολιτών, και ειδικά αυτών που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία και ειρήνη».