Το ‘υπερπανεπιστήμιο’ της Ηπείρου αλλάζει τον χάρτη

Eνα νέο “υπερπανεπιστήμιο” με 25 τμήματα και 9 σχολές σχεδιάζει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά στην Ηπειρο (με τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου) και μάλιστα σε μια εποχή που ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι η ανάπτυξη.

 

Το σχέδιο για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηπειρο, το οποίο προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είναι μεγαλεπήβολο καθώς περιλαμβάνει πολλές δράσεις, οι οποίες εκτός της ακαδημαικής αξίας θα δώσουν ανάσα σε μια περιοχή της χώρας με πολλά προβλήματα, καθώς θεωρείται η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας.

Σήμερα, το “Εθνος” παρουσιάζει αποκλειστικά ολόκληρη την πρόταση της επιτροπής, που ασχολήθηκε με το θέμα και η οποία κάνει τρεις βασικές προτάσεις: ίδρυση 10 νέων τμημάτων και κατάργηση όσων υπολειτουργούν με υψηλό δημόσιο κόστος, ίδρυση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στο νέο ίδρυμα και θεσμοθέτηση Ερευνητικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που θα περιλαμβάνει τέσσερα Ινστιτούτα: Βιοεπιστημών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Υλικών και Υπολογιστών, Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διετείς δομές, καθώς ελήφθη υπόψη η αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου σε παραγωγικούς και δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως:

• Γαλακτοκομία-Τυροκομία (στα Ιωάννινα).

• Αγροτική και Κτηνοτροφική Παραγωγή (αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις της Μονής Βελλά).

• Ιχθυοκαλλιέργειες-Ιχθυοκομία (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα).

• Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας-Logistics (σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας).

• Αγροτουριστικές Επιχειρήσεις (Πρέβεζα).

• Εξυπηρέτηση Θαλάσσιου Τουρισμού (σε συνεργασία με τις Μαρίνες Πρέβεζας και Ακτίου).

• Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες (Αρτα).

Για την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα (περιλαμβανομένου του συγκροτήματος 72 κλινών του πρώην “Ξενία”) και την Πρέβεζα τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν κατά τη θερινή περίοδο τη διεξαγωγή των θερινών εκπαιδευτικών εξαμήνων (summer schools) καθώς και των θερινών προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών (Erasmus+) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις παραπάνω εγκαταστάσεις.

Όσο αφορά στη νέα ακαδημαϊκή οργάνωση των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η επιτροπή προτείνει:

• Την ίδρυση δύο νέων Σχολών: της Σχολής Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής (Αρτα), και της Σχολής Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αρτα).

• Την ίδρυση επτά νέων Τμημάτων, εκ των οποίων τα πέντε εντάσσονται σε υφιστάμενες Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα δύο εντάσσονται στις νέες Σχολές: του Τμήματος Νοσηλευτικής (Ιωάννινα), του Τμήματος Λογοθεραπείας (Ιωάννινα), του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Αρτα), του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα), του Τμήματος Γεωπονίας (Αρτα), του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αρτα) και του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας (Ηγουμενίτσα).

• Την ίδρυση τριών νέων Τμημάτων, εξαρχής, εκ των οποίων τα δύο εντάσσονται σε υφιστάμενες Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ένα εντάσσεται σε νέα Σχολή: του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Αρτα), του Τμήματος Ειδικής Αγωγής (Ιωάννινα) και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα).

 

News247.gr