Τρεις τελευταίες παραστάσεις για το ανατρεπτικό έργο του Ιονέσκο “Ζακ ή η Υποταγή”

Άλλες τρεις τελευταίες παραστάσεις για το ανατρεπτικό έργο του Ιονέσκο, “Ζακ ή η Υποταγή”, που παρουσιάζει το Θέατρο Actina και το τμήμα υποκριτικής του. Στις 23, 24, 25 Μαρτίου στις 9μμ. Σκηνοθεσία/διδασκαλία η Αθηνά Τσικνιά.

Ο Ζακ ή η Υποταγή αποτελεί παρωδία οικογενειακού δράματος. Στο έργο αυτό ο Ιονέσκο επιχειρεί για μια ακόμη φορά να ασκήσει κριτική στον κοινωνικό – και ιδιαιτέρως στον οικογενειακό – κομφορμισμό. Ο συγγραφέας του παραλόγου καταγγέλει ‒ εμμέσως πλην σαφώς ‒ τον θάνατο της ιδιαιτερότητας, της πρωτοτυπίας, της πρωτοβουλίας, και την καταναγκαστική αφομοίωση με το κοινωνικό σύνολο.

Ο Ζακ, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι μέλος μιας αστικής και καθώς πρέπει οικογένειας, της οικογένειας Ζακ που τα μέλη της έχουν όλοι το ίδιο όνομα. Ο Ζακ πατέρας, η Ζακ μητέρα και η Ζακλίν  η αδερφή τιμούν τις ιερές αρχές και παραδόσεις της οικογένειας σε αντίθεση με τον  Ζακ που επαναστατεί. Η οικογένεια απελπίζεται που ο Ζακ τολμά να μην είναι πια ίδιος με αυτούς. Μετά από ικεσίες και απειλές, ο Ζακ υπακούει και δηλώνει προσωρινά υπακοή. Ανακουφισμένη, η οικογένεια τού δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να παντρευτεί και του παρουσιάζει τη νύφη που έχει διαλέξει γι αυτόν: τη Ρομπέρτα Ι, κόρη της οικογένειας Ρομπέρ, δηλαδή του Ρομπέρ πατέρα και της Ρομπέρτα μητέρας. Η Ρομπέρτα Ι δεν φαίνεται αρκετά άσχημη στο Ζακ ώστε να την παντρευτεί αφού έχει μόνο δύο μύτες και εκείνος δηλώνει ότι η μέλλουσα σύζυγός του πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις. Οι Ρομπέρ του εμφανίζουν τη Ρομπέρτα ΙΙ, τη δεύτερη μοναχοκόρη τους που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Ποιο θα είναι αλήθεια το αποτέλεσμα αυτού του παράξενου συνοικεσίου;

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

23, 24, 25 Μαρτίου στις 9μμ

Γενική είσοδος: 5€

Προπώληση: viva.gr, Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης

Διάρκεια: 60′

Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8

Απαραίτητες κρατήσεις λόγω θέσεων περιορισμένων!!!

6974865401

 

Παίζουν:

Ανδρονίκη Βούκια

Δωρίτα Γούντζα

Κωνσταντίνος Δρούμπαλης

Γιώργος Θεοδωρής

Βικτώρια Κόντου

Θάνος Λώλας

Αρετή Μάμαλη

Μιχάλης Ρέκατας

Φανή Ρέκατα

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ελένη Παπαδοπούλου

Ενδυματολογική/μουσική επιμέλεια: Αθηνά Τσικνιά

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Ναυρόζογλου

Μακιγιάζ/ μύτες: Βούλα Κοντογιάννη

Βοηθός μακιγιάζ: Ευρυδίκη Βαΐτση

Φωτισμοί: Αθηνά Τσικνιά

Δημιουργία αφίσας: Μιχάλης Ρέκατας

Φωτογραφίες: Κωστής Εμμανουηλίδης