Υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής η Έκθεση Απολογισμού 2023 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, δέχθηκε τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργο Πιτσιλή και μέλη του Συμβουλίου Διοίκησής της, ο οποίος του παρέδωσε την Έκθεση Απολογισμού της Αρχής για το έτος 2023, συνοδευόμενη από τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2024.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι κατά το 2023 προτεραιότητες της Αρχής ήταν αφενός η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης αφετέρου η βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων με έργα ψηφιοποίησης υπηρεσιών και διαδικασιών. Όπως επισήμανε ο κ. Πιτσιλής, οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα και τα δημόσια έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 4,4 δισ. ευρώ.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Επικράτεια 102.573 φορολογικοί έλεγχοι, 106.680 τελωνειακοί έλεγχοι, αλλά και διασταυρώσεις ευρείας κλίμακας. Διεκπεραιώθηκαν επίσης 2,4 εκατ. αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ επιστράφηκαν φόροι ύψους 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους τομείς των ενεργειακών και των αλκοολούχων προϊόντων, έγιναν 120.605 εργαστηριακοί έλεγχοι, επιθεωρήσεις και εργασίες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τη διεξοδική ενημέρωση και ανέφερε ότι θα διαβιβάσει την Έκθεση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι βουλευτές.