Ανακοίνωση των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΙ – Αιχμές για τη Δημοτική Αρχή

Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων είναι ακόμη και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα Γιάννενα. Είναι δημοτική επιχείρηση της οποίας η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ασκείται από το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ κάτω από τις αρχές ειδικής νομοθεσίας.

Είναι κοινωφελής επιχείρηση, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι ΔΗΜΟΣΙΟ, τα τέλη που επιβάλλει έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και βάσει του νόμου είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ που μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης προς τους Δημότες του Δήμου Ιωαννιτών.

Έχει οργανωμένες υπηρεσίες και συγκεκριμένη νομοθεσία για την λειτουργία της τόσο σε επίπεδο διαχείρισης και  διαδικασιών όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης έργων.

Αυτά οφείλει να γνωρίζει αλλά και να σέβεται το εκάστοτε μέλος της δημοτικής αρχής που ασκεί χρέη προέδρου ή αντιπροέδρου στην επιχείρηση και να μην θεωρεί ότι η διοίκηση της είναι «ενός ανδρός αρχή» με εργαζόμενους χωρίς γνώση, απλά  υποχείρια. Οι εργαζόμενοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας αυτής της επιχείρησης και αξίζουν σεβασμό και υποστήριξη τη στιγμή που κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες που έχουν να κάνουν με τη σημαντική έλλειψη προσωπικού, υποδομών και μέσων ανταποκρίθηκαν ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας COVID.

Οποιοσδήποτε λοιπόν, πόσο μάλλον αυτοί που άσκησαν για πολλά χρόνια διοίκηση, έκαναν προσλήψεις, τροποποίησαν την οργάνωση, τοποθέτησαν το προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις και είχαν λάβαρο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ της επιχείρησης, έχει στοιχεία ότι μέσα σε αυτή δρούσαν και δρουν κυκλώματα που στήνουν «ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ» ή ομάδες «ΚΑΜΟΡΑ» κακώς ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ή ΈΣΤΩ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΉΓΓΕΙΛΕ !!!

Όποιος ενδιαφέρετε πραγματικά για τους πολίτες ας απαντήσει στα εξής :

Γιατί στα Γιάννενα το 2021:

  • έχουμε μία προβληματική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ;
  • τα προϊόντα του βιολογικού καθαρισμού όπως η λυματολάσπη και το βιοαέριο αντί για χρήσιμα προϊόντα που θα μπορούσαν να αποδώσουν σημαντικά έσοδα καταλήγουν να είναι από τα βασικότερα έξοδα της ;
  • έχουμε πεπαλαιωμένες υποδομές που οδηγούν σε σπατάλη υδάτινων πόρων ;
  • γιατί δεν έχουμε δίκαιη και ισότιμη τιμολογιακή πολιτική στις διάφορες περιοχές του Δήμου ;
  • γιατί δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού και των οχημάτων της επιχείρησης;
  • γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στην απομείωση δαπανών, όπως αυτό της ΔΕΗ ;
  • γιατί δεν έχει ανανεωθεί το προσωπικό με νέες προσλήψεις όπως έχει γίνει στην πλειοψηφία των ΔΕΥΑ (Πάτρα 102 άτομα, Χανιά 73 κλπ. το 2018) ;

Τα περισσότερα από τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν  γίνει από την μείωση του μισθολογικού κόστους, (περικοπές μισθών, δώρων και επιδομάτων αδείας και  αποχώρηση προσωπικού), στην επιχείρηση από το 2009 η οποία ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ το έτος, αλλά και από την εξοικονόμηση πόρων από την μη ύπαρξη δικής μας ίδιας συμμετοχής από το 2011 στα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τους λαϊκισμούς και την προσπάθεια να στρέψουν του δημότες κατά των εργαζομένων επειδή η πολιτική τους έφτασε σε αδιέξοδο και έμειναν χωρίς οφίτσια και αντιμισθίες διότι αυτοί πλήττουν το κύρος της επιχείρησης και δυσχεραίνουν την λειτουργία της.

Καλούμε τη διοίκηση και όλες της παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να προστατεύσουν δημόσια την ΔΕΥΑΙ και το έργο της. Μία «χαμένη» δίκη δε μας καθιστά μέλη του συνδικάτου εγκλήματος της ιταλικής μαφίας !!!

 

ΥΣ: Επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματος μας για οποιαδήποτε ύβρης ή προσβλητικό χαρακτηρισμό εξαπολύετε εναντίον μας από όπου και εάν προέρχεται.

 

Το ΔΣ του Σωματείου Προσωπικού ΔΕΥΑΙ