Δέσμη προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη Ελληνικού και Κατσανοχωρίων

Μια δέσμη προτάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυλώνα για τη διαμόρφωση του προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης στη γεωγραφική ενότητα του Ελληνικού και των Κατσανοχωρίων, κατατέθηκε στην εκδήλωση της Ομάδας Δράσης Τουριστικής Ανάπτυξης της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό.

Εισαγωγικά στην εκδήλωση μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ομάδες Δράσης στη διαμόρφωση του προγράμματος, καλώντας ειδικά τα μέλη της ομάδας του τουρισμού να έχουν ενεργό ρόλο και μετά τις εκλογές, καταθέτοντας τις γνώσεις, την εμπειρία τους και τις ιδέες τους.

Το σχέδιο προτάσεων για τις ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, που μπορούν να αναπτυχθούν, παρουσίασαν οι συντονιστές της ομάδας, ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων και πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα Δημοσθένης Πατερούσης και ο ταξιδιωτικός σύμβουλος, τουριστικός συνοδός, συνοδός βουνού και υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής Χρήστος Τασούλας, καθώς και ο Γιώργος Βαΐτσης, συντονιστής όλων των Ομάδων Δράσης.

Σχέδιο που βασίζεται στη στρατηγική θέση του Ελληνικού, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για τα Κατσανοχώρια και γενικότερα για τα Τζουμέρκα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και στην ιστορική Μονή Τσούκας. Ένα μεγάλο κεφάλαιο προς αξιοποίηση αποτελούν τα μονοπάτια της περιοχής, που συνδέουν σημεία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Για δύο συγκεκριμένα μονοπάτια έχει ήδη κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στο πρόγραμμα Εθνικών Μονοπατιών, τα οποία, μαζί με άλλα καταγεγραμμένα από την Ομάδα Δράσης μονοπάτια στην περιοχή, μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για ένα μεγάλο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση, που κατατέθηκε, έχει να κάνει με τη δυνατότητα ανάπτυξης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Ελληνικό, λόγω της στρατηγικής θέσης του οικισμού, που βρίσκεται πολύ κοντά στις μεγάλες οδικές αρτηρίες που συνδέουν την Ήπειρο με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Μια τέτοια προοπτική θα συμβάλει στην ανάπτυξη συνολικά της τοπικής οικονομίας.