Δομές υγείας της Λαμίας επισκέφθηκε η Μερ. Τζούφη

Επίσκεψη στο νοσοκομείο και σε ΤΟΜΥ της Λαμίας πραγματοποίησε κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και τον πρώην υπουργό Δημήτρη Βίτσα.


Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με το σωματείο εργαζομένων και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, όπως και με εργαζόμενους της ΤΟΜΥ, επιβεβαιώθηκε το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Όπως τονίστηκε, η έλλειψη προσωπικού οφείλεται στις αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και λήξη συμβάσεων), στην απροθυμία της κυβέρνησης να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, στη «μίζερη» προκήρυξη κενών οργανικών θέσεων και τη συστηματική άρνηση να ενισχυθούν οι αποδοχές του προσωπικού. Ως αποτέλεσμα, οι δομές υγείας λειτουργούν με επισφάλεια, τμήματα και κλινικές εφημερεύουν μερικώς ή αναστέλλουν την εφημερία τους.

Επιπλέον, δοκιμάζεται η δυνατότητα του Νοσοκομείου Λαμίας να παρέχει εκπαίδευση σε ειδικευόμενους γιατρούς λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην παιδιατρική κλινική, επηρεάζοντας και τη μαιευτική φροντίδα. Παράλληλα, η υπολειτουργία του μαγνητικού τομογράφου δυσχεραίνει τη διάγνωση και ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Αντίστοιχα, στη συζήτηση με το προσωπικό της ΤΟΜΥ επισημάνθηκαν τα κενά στελέχωσης της δομής, η ανάγκη μόνιμης ενσωμάτωσης των δομών και του προσωπικού στο ΕΣΥ, όπως και οι μετακινήσεις από την ΠΦΥ στο Νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν τα κενά. Τονίστηκαν ακόμα οι δυσκολίες υλοποίησης παρεμβάσεων πρόληψης στην κοινότητα και ιδιαίτερα στο σχολικό πληθυσμό.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς διέγνωσε συγκεκριμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, στο οποίο οφείλει να αντιδράσει συντεταγμένα η προοδευτική αντιπολίτευση, οι εκπροσωπήσεις των υγειονομικών, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. Επεσήμανε την ανάγκη επανίδρυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο καταρρέει σε όλη τη χώρα, με κύρια κατεύθυνση τη γενναία επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Με μαζικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, με διπλασιασμό αποδοχών του προσωπικού, με ένταξη στα ΒΑΕ και κίνητρα για την ένταξη και επιστημονική εξέλιξη των υγειονομικών στο ΕΣΥ.