Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων το πρόγραμμα έργων για το 2024

Το τεχνικό πρόγραμμα –πρόγραμμα έργων- για το 2024 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για τη νέα χρονιά περιέχει έργα και υπηρεσίες που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα από τον προϋπολογισμό του 2023, καθώς και νέα έργα για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Αρλέτου το πρόγραμμα κατανέμεται σε τρεις ομάδες που αφορούν στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν συμβασιοποιημένα έργα, στα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και στα έργα που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα του 2024.

Ομάδες                     Προϋπολογισμός 2024

1          Συμβασιοποιημένα έργα                        108.655.674,85

2          Σε φάση Δημοπράτησης                       11.458.932,64

3          Τεχνικό Πρόγραμμα 2024                      59.728.330,00

Σύνολα                      179.842.937,49

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αρλέτος στο Δήμο έχουν ολοκληρωθεί 44 έργα με προυπολογισμό 16,7 εκατομμυρίων και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προυπολογισμού 92 εκατομμυρίων. Παράλληλα σε προσυμβατική διαδικασία βρίσκονται έξι έργα προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων.

«Με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, ολοκληρώνουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας, μιας και είναι το τελευταίο που καταρτίζεται στην παρούσα δημοτική θητεία. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024  στηρίζεται στη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τόσο με ίδιους πόρους όσο και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων σημαντικά έργα υποδομής και βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας των πολιτών σε όλη την έκταση του Δήμου, με γνώμονα την ισόρροπη χωρικά κατανομή των πόρων. Εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας όλους τους σύγχρονους μεθόδους δημοπράτησης έγινε εξαιρετική προσπάθεια για την εκπόνηση μελετών και στρατηγικών σχεδίων, την ένταξη και υλοποίηση εμβληματικών έργων και δράσεων, που άλλαξαν την πόλη μας, δίνοντας θετικό πρόσημο στην ευρωπαϊκή της πορεία» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος στην τοποθέτησή του.

Το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά είναι επικεντρωμένο στους ακόλουθους άξονες:

 • Βελτίωση – αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των απαραίτητων υποδομών σε όλη την έκταση του Δήμου
 • Κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας
 • Αναπλάσεις πλατειών και αναβαθμίσεις κοινοχρήστων χώρων
 • Κατασκευή ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων
 • Συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση Σχολείων
 • Ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.
 • Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και βελτίωση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών.
 • Ανακατασκευή αγροτικού οδικού δικτύου, για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.
 • Υλοποίηση έργων υποδομών που είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων φιλοξενίας των προσφύγων.
 • Υλοποίηση έργων αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του αστικού φωτισμού.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, με στόχο τη δημιουργία κτηρίων με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
 • Πρόβλεψη για ΑΜΕΑ

Ο κ. Αρλέτος έκανε ειδική αναφορά στην ένταξη των Ιωαννίνων στις «100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις ως το 2030» επισημαίνοντας ότι «το Πρόγραμμα δίνει έμφαση μεταξύ άλλων, στη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα που θα δοθεί στον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εισαγωγή μεθόδων κυκλικής οικονομίας, στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, παρέχοντας ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης, τουριστικής εκμετάλλευσης με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους, καθώς και ευκαιρίες χρηματοδότησης».

Κλείνοντας ο κ. Αρλέτος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τις υπηρεσίες του Δήμου που πολλές φορές εργάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επικεφαλής και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου κλείνοντας τη συζήτηση έκανε αναφορές στα μεγαλύτερα έργα που εξελίσσονται όπως ο νέος βιολογικός καθαρισμός, τους κόμβους και τα έργα οδικής ασφάλειας και το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο.

«Γίνεται μία κριτική για όλα όταν όμως σε όλους είναι γνωστά είναι τα προβλήματα που υπήρξαν σε συγκεκριμένα έργα. Εύχομαι στη νέα δημοτική περίοδο να ολοκληρωθούν τα έργα που ξεκινήσαμε. Η μηδενιστική λογιστική δεν συνεισφέρει στην αποτύπωση της πραγματικότητας και το συμφέρον του Δήμου. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, μέσα από δύσκολες συνθήκες προσπαθήσαμε για το καλύτερο» υπογράμμισε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.