Μ. Τζούφη: “Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε ΑΜΚΕ ψυχικής υγείας”

Στην Βουλή φέρνει η Νέα Αριστερά, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη, περίπτωση απλήρωτων εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, η Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΝΕΦΕΣ», στην οποία ανήκε έως τον Αύγουστο του 2023 το οικοτροφείο «ΠΕΡΣΕΑΣ» – Δομή Ψυχικής Υγείας, είχε απλήρωτο το προσωπικό του οικοτροφείου για περισσότερο από ένα χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως σε 27 εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα, ενώ το συνολικό ποσό των μη καταβληθέντων μισθών υπολογίζεται περίπου σε 300.000 ευρώ.

Παρά τις επανειλημμένες επαφές των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους εκπροσωπήσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για την εξόφληση των μισθών. Παράλληλα, τις καταγγελίες επιβεβαιώνουν τα ευρήματα διαχειριστικού ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Με την κατάθεση της αναφοράς, ο υπουργός Υγείας καλείται να απαντήσει αν θα εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών στους εργαζόμενους της δομής, αν κρίνει σκόπιμη την εφαρμογή αυστηρότερου και πιο έγκαιρου ελέγχου στις ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας, όπως και αν υπάρχει σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας.