Ν. Γκόντας: “Η σύγκριση μας καθιστά νικητές”

Η σύγκριση είναι το καλύτερο «εργαλείο» για να αποφασίσουν οι δημότες για το μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών, σύμφωνα με τον Υποψήφιο Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» κ. Νίκο Γκόντα.

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών ο κ. Γκόντας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τους βασικούς άξονες του προγράμματος της παράταξης. Πλαισιωμένος από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν την επικοινωνιακή ομάδα του συνδυασμού, αναφέρθηκε στα  σημεία που απαρτίζουν το στρατηγικό σχεδιασμό της παράταξης για την επόμενη μέρα αλλά και τα σπουδαία έργα που υλοποιήθηκαν επί θητείας του.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή είναι η κλιματική ουδετερότητα που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία». Τα στελέχη της  παράταξης που έχουν την απαραίτητη επιστημοσύνη είναι καθ΄ όλα έτοιμα, σύμφωνα με τον κ. Γκόντα, να απορροφήσουν σχετικά κονδύλια για την αξιοποίηση της μοναδικής και ανεπανάληπτης ευκαιρίας από συστάσεως του Δήμου, δρομολογώντας δράσεις και έργα που θα αναβαθμίσουν την πόλη.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος, η  «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» γνωρίζει καλά από έργα, αφού κατά η θητεία της η πόλη των Ιωαννίνων είχε ανακηρυχθεί «πρωταθλήτρια έργων», ξεπερνώντας ακόμη και μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το τι μπορούμε να πετύχουμε για την πόλη που έχει στερηθεί πολλά. Το δίλημμα που θα πρέπει να έχουν οι συμπολίτες μας είναι αυτό της σύγκρισης του έργου που έγινε επί ημερών μας και του σχεδόν μηδενικού έργου που έγινε όλα τα επόμενα χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι η σύγκριση θα αναδείξει ποιος μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον. Η πόλη μας μπορεί να ξαναζωντανέψει και να κάνει νέο ξεκίνημα από εκεί που σταμάτησε όταν έληξε η θητεία μας. Όσες φορές μας τίμησαν οι συνδημότες μας αποδείξαμε ότι κάναμε πολλά παραπάνω από αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί, καθοδηγούμενοι από την αγάπη μας για τόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκόντας αναφέρθηκε σε έργα που άφησαν εποχή και άλλαξαν για πάντα την εικόνα των Ιωαννίνων: Πεζοδρομήσεις, Grand Serai, Οίκος Ευγηρίας, 3 παιδικοί σταθμοί, αναπλάσεις μεγάλων περιοχών (Βοτανικός, Γαριβάλδη κλπ.), Κενάν Μεσαρέ που έδωσε ανάσα στο 40% του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης, υπόγειο πάρκινγκ και κατασκευή πάρκινγκ στα Ταμπάκικα είναι ένα  μικρό μέρος από τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε τους δημότες η τότε Δημοτική Αρχή. «Κάθε Δημοτική Αρχή πρέπει να αφήνει το αποτύπωμά της. Εμείς αφήσαμε πίσω μας πολλά έργα πνοής για τα οποία δεν χρεώθηκε ο Δήμος ούτε ένα ευρώ αλλά αντίθετα δημιουργήσαμε έσοδα που έκτοτε εισρέουν στα ταμεία του. Είναι χρέος μας να τα αναδείξουμε, πολύ περισσότερο επειδή έκτοτε δεν έγινε καμία μεγάλη παρέμβαση στα όρια της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι θέσεις στάθμευσης. Είχαμε δημιουργήσει 1.000 θέσεις που όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν δραματικά» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι με το πέρασμα του χρόνου ήρθε και η δικαίωση, με πολλούς αντιδρούντες στα μεγάλα έργα να παραδέχονται την χρησιμότητα και αναγκαιότητα κατασκευής τους. «Η λίστα των έργων είναι μεγάλη και είναι χρέος μας να την επικοινωνήσουμε στους δημότες. Η ανάπλαση του Λασπότοπου, η αλλαγή δικτύου ύδρευσης μήκους 180 χλμ., ο Τριτοβάθμιος Βιολογικός Καθαρισμός και πολλά ακόμη αποδεικνύουν ότι η παράταξή μας γνωρίζει να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να εκτελεί έργα προς όφελος του Δήμου. Ακόμη και σήμερα αισθανόμαστε ότι έχουμε το ίδιο χρέος απέναντι στους δημότες, στη νεολαία, στους 25.000 φοιτητές, στο επιχειρείν και στους επισκέπτες να εργαστούμε άοκνα για να γίνουν και πάλι τα Γιάννενα πόλη πρότυπο» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γκόντας στην επέκταση και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αλλά και στην παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου σημειώνοντας ότι αδυσώπητα προσωπικά συμφέροντα ανέκοψαν την πορεία ήδη δρομολογημένων καταστάσεων. «14.000 στρέμματα θα έμπαιναν στην πόλη με την επέκταση και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αλλά κάποιοι δεν επέτρεψαν να μπει η τελευταία υπογραφή που θα ολοκλήρωνε αυτή την γιγαντιαία προσπάθεια. Βάλανε χέρι να μην εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με αποτέλεσμα περιοχές όπως ο Μάτσικας, τα Μάρμαρα, το Νεοχωρόπουλο και το Σταυράκι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η αναθεώρηση θα τα αντιμετώπιζε και συγχρόνως θα διασφάλιζε χαμηλά και προσιτά ενοίκια δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι ως Δημοτική Αρχή θα ξανανοίξει τον φάκελο για τα Σχέδια Πόλης με επικαιροποίηση της ήδη επί των ημερών της ολοκληρωμένης και εγκεκριμένης από τα δημοτικά συμβούλια (Ιωαννίνων, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος και Παμβώτιδας) μελέτης για επέκταση και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου καθώς και τον φάκελο για τα Τοπικά ρυμοτομικά (Μάτσικας, Κάτω Μάρμαρα κ.λπ.)

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου ο κ. Γκόντας υπογράμμισε ότι δόθηκε στο παρελθόν κοινός αγώνας με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα για την παραχώρηση του Στρατοπέδου αλλά η αντίθετη άποψη κάποιων προσώπων να μην διεκδικήσει ο Δήμος μόνο το  62% αλλά ολόκληρη την έκταση οδήγησε στη σημερινή κατάσταση να μην υπάρχει τίποτα απτό παρά η εξαγγελία του Πρωθυπουργού.

Ένας ακόμη βασικός τομέας που χρίζει άμεσης παρέμβασης είναι αυτός της καθαριότητας και των πεζοδρομίων, όχι μόνο του κέντρου των Ιωαννίνων, αλλά και κάθε γειτονιάς και τοπικής κοινότητας και των πρώην δήμων που συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη. «Η σημερινή εικόνα σε τίποτα δε θυμίζει τα Γιάννενα που είχαν ανακηρυχθεί μία από τις πιο καθαρές και καλοστολισμένες πόλεις της Ευρώπης» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο τότε Καποδιστριακός Δήμος δεν παρείχε υπηρεσίες στις Δημοτικές Ενότητες που μετέπειτα συνενώθηκαν με το Δήμο Ιωαννιτών.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία της παράταξης με την παράταξη του αείμνηστου Μωυσή σημείωσε ότι η σύμπραξη ήταν η μόνη λύση που δε θα οδηγούσε σε ακυβερνησία λόγω του εκλογικού Νόμου. «Μπροστά στον κίνδυνο της ακυβερνησίας οφείλαμε να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους δημότες. Συμπλεύσαμε για το κοινό, καλό αλλά δεν ταυτιστήκαμε. Είχαμε σοβαρές διαφωνίες που εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προσφέραμε στελέχη που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό χωρίς να λάβουν κανένα οικονομικό αντάλλαγμα γιατί ήταν απαράβατος όρος μας οι θέσεις διοίκησης που θα αναλάμβαναν να είναι άμισθες. Συμπορευτήκαμε για να φέρουμε, μεταξύ άλλων, εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΥΑΙ  τη ναυαρχίδα του Δήμου όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί και να δρομολογήσουμε αποφάσεις για την καθαριότητα, αλλά δυστυχώς δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» ως το πιο ποιοτικό που έχει ποτέ παρουσιαστεί τονίζοντας ότι απαρτίζεται από άτομα με εμπειρία και γνώση αλλά και νέα στελέχη που διακατέχονται από φρεσκάδα και ανανέωση, συνδυασμός που εγγυάται την αναπτυξιακή πορεία μέσα από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. «Η παράταξή μας συμπληρώνει σύντομα 30 χρόνια συμμετοχής στα κοινά. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ ανανεωμένοι κατά 90% και με βαθιά γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Καταφέραμε να αποβάλουμε ό,τι τοξικό υπήρχε στην παράταξη και ό,τι τοξικό είχε τη διάθεση να εισέλθει στους κόλπους της και με σεβασμό απέναντι στους δημότες μας καταρτίσαμε ένα ψηφοδέλτιο που εμπνέει εμπιστοσύνη για το αύριο» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Γκόντας απηύθυνε στους δημότες ανοιχτό κάλεσμα για την κεντρική εκδήλωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 στο ξενοδοχείο Du Lac.