Πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μια επιδημία της εποχής μας, με τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο να βαίνει διαρκώς αυξανόμενος και να αναμένεται περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης στην πρόγνωση άλλων καρδιολογικών και μη παθήσεων που οδηγούν τελικά σε Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Αφορά περίπου το 2% του ενήλικου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σε άτομα ηλικίας άνω 70 ετών αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε πάνω από 10%. Παγκοσμίως 26 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από Καρδιακή Ανεπάρκεια και πάνω από 37 εκατομμύρια πάσχοντες δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί. Οι ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια έχουν αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας καθώς και ανάγκη για συχνές νοσηλείες.

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι ένα κλινικό σύνδρομο κατά το οποίο η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει την απαιτούμενη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ποσότητα αίματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, μειωμένη αντοχή στην άσκηση, οίδημα, νυκτερινός βήχας και αίσθημα παλμών. Επειδή τα συμπτώματα αυτά είναι συνηθισμένα και παρουσιάζονται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, αρκετές φορές είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ της Καρδιακής Ανεπάρκειας και άλλων παθήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωσή της.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια πραγματοποιείται από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ (στο διάστημα 16-28 Απριλίου)  πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας σε καρδιολογικές κλινικές και Ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας σε πολλές πόλεις της  χώρας. Η καμπάνια περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες σε πολίτες-ασθενείς και ιατρούς, διανομή πολυσέλιδου θεματικού φυλλαδίου, μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, αποστολή δελτίων Τύπου, τηλεοπτικές και  ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

 

Συγκριμένα στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

24/4/2024 Τετάρτη πρωί 10πμ-1μ.μ.

Ενημέρωση για το κοινό στην είσοδο του ΠΓΝ Ιωαννίνων και Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΚΑ) ανοιχτό για το κοινό.

Μοίρασμα φυλλαδίων, ενημέρωση και λήψη ιστορικού και μέτρηση νατριουρητικού πεπτιδίου σε ασθενείς με συμπτώματα ΚΑ.

 

26/4/2024 Παρασκευή απόγευμα 5-9μμ

Εκδήλωση εκπαίδευσης, διάδρασης και δικτύωσης με τους Ιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- ΠΦΥ (Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ) του Νομού Ιωαννίνων.

Ομιλίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση ΚΑ από τους Ιατρούς της Μονάδας ΚΑ.

Παρουσίαση περιστατικών ΚΑ με σχολιασμό από τους Ιατρούς της ΠΦΥ. Οργάνωση του Δικτύου ΠΦΥ – ΚΑ στο Νομό Ιωαννίνων.

 

11/5/2024 Σάββατο πρωί 11π.μ.-2μ.μ.

Εξόρμηση για το κοινό στον πεζόδρομο της Άρτας, μοίρασμα φυλλαδίων & ενημέρωση για την  ΚΑ.

 

11/5/2024 Σάββατο απόγευμα 6-8μ.μ.

Εκδήλωση Ενημέρωσης για το κοινό σε κεντρική αίθουσα της Άρτας.

Ομιλίες από τους Ιατρούς της Μονάδας ΚΑ για την ΚΑ και την πρόληψη της.

 

 Διάγνωση και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας

Η διάγνωση και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας περιλαμβάνει διαδοχικά βήματα που ξεκινούν από την υποψία ύπαρξης της νόσου, την αρχική διερεύνηση και αντιμετώπιση, την παραπομπή σε καρδιολόγο για την οριστική διάγνωση, την πλήρη διερεύνηση της αιτιολογίας, την επιλογή της βέλτιστης θεραπευτικής στρατηγικής.

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι πολλές, με κυριότερες τη στεφανιαία νόσο, τις βαλβιδοπάθειες, τις αρρυθμίες, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη και τις μυοκαρδιοπάθειες (κληρονομικές ή από επίκτητους παράγοντες όπως τοξικές ουσίες, αλκοόλ, χημειοθεραπεία).

Η διάγνωση της Καρδιακής Ανεπάρκειας τίθεται αρχικά από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενή, ενώ σημαντική βοήθεια μπορεί να δώσει ο εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιπέδων των νατριουρητικών πεπτιδίων (μία ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια), την ακτινογραφία θώρακα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το υπερηχοκαρδιογράφημα

Η αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανεπάρκειας βασίζεται στην επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής ή/και επεμβατικής αγωγής σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση τυχόν άλλων παθήσεων που μπορεί να συνυπάρχουν και να επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου (υπέρταση, διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία, παθήσεις θυρεοειδούς κτλ) και την αλλαγή του τρόπου ζωής των ασθενών.Οι στόχοι της θεραπείας είναι η βελτίωση της κλινικής κατάστασης, της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς επίσης και η μείωση των νοσηλειών και της θνητότητας.

Με αφορμή την Καμπάνια της ΕΚΕ για την Καρδιακή Ανεπάρκεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, αναφέρει: «Για την πρόληψη της ΚΑ είναι σημαντικός ο τρόπος ζωής των ασθενών με την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ ανάμεσα σε άλλα. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας σε Γενικά Νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει στους πολίτες-ασθενείς να απευθύνονται στα συγκεκριμένα ιατρεία για οποιαδήποτε πληροφορία ή διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, προκειμένου να έχουν την καλύτερη πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας».