Παρουσίαση βιβλίου: Μαίρη Μικέ «Ανθεκτική εκκρεμότητα»

Οι εκδόσεις Gutenberg και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το βιβλίο της Μαίρης Μικέ, «Ανθεκτική εκκρεμότητα»Ο μύθος της Πασιφάης σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα του 20ου αιώνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αθήνα Βογιατζόγλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γεωργία Γκότση, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Συντονιστής: Βασίλης Μακρυδήμας, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας

«Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να διαπιστώσει διασταυρώσεις, μετασχηματισμούς και αναδημιουργίες του μύθου της Πασιφάης σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα τού 20ού αιώνα και να προτείνει ερμηνείες που προκρίνουν συνδυασμούς θεωρητικών προτάσεων με ιδεολογικά/πολιτισμικά συμφραζόμενα. Ενταγμένη λοιπόν στο ευρύ και γενναιόδωρο πεδίο των σπουδών πρόσληψης, η εργασία καλείται να μελετήσει τρόπους με τους οποίους οι συγγραφείς μεταπλάθουν τον μύθο της μινωικής βασίλισσας προκειμένου να τον εντάξουν στο δικό τους σύμπαν, το οποίο, όπως συμβαίνει τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, εξελίσσεται και συγκροτείται ανάλογα με την πνευματική πορεία των δημιουργών σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά προστάγματα του καιρού κάθε φορά.
Επειδή η πορεία του βίου της Πασιφάης αποδεικνύεται μακρά και ανθεκτική στον χρόνο, ο τίτλος του βιβλίου αποτυπώνει αυτήν ακριβώς τη σύλληψη της μυθικής μορφής σε διάρκεια αλλά και σε διαρκή κίνηση που αντιμάχεται τη στασιμότητα και την ακινησία και προκρίνει αφενός την ελαστικότητα και αφετέρου την αναγκαιότητα αυτής ακριβώς της εκκρεμότητας τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και σε επίπεδο ανάγνωσης».