Ψήφισμα Δήμου Πωγωνίου για την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου με ψήφισμα που έλαβε κατά τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου 2023.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου, λαμβάνοντας υπόψη του σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση.

Με την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι μέχρι σήμερα εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, θα ακολουθήσει ένα ντόμινο δυσλειτουργίας και αρνητικών εξελίξεων, με αποδέκτες τους ασθενείς που παρακολουθούν τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και ολόκληρη την κοινωνία.

Με το νομοσχέδιο πλήττεται η απεξάρτηση και οδηγούνται σε υποβάθμιση όλα τα  στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Όλα τα δημόσια προγράμματα και οι οργανισμοί που ασχολούνται με το μείζον θέμα των εξαρτήσεων κινδυνεύουν με αφανισμό, αφήνοντας στο «δρόμο» χιλιάδες συνανθρώπους μας, μεταξύ αυτών και τα παιδιά μας, που έχουν ανάγκη των θεραπευτικών τους μεθόδων.

Η μάστιγα των εξαρτήσεων όχι μόνο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις αλλά έχει πλέον και περισσότερα πεδία, ενώ πλήττει όλο και μικρότερες ηλικίες. Ο υπάρχων θεραπευτικός πλουραλισμός δίνει πολλές δυνατότητες επιλογής μεθόδων απεξάρτησης και η δικτύωση μεταξύ των διαφορετικών δημόσιων προγραμμάτων υφίσταται και λειτουργεί διαχρονικά, όταν υπάρχει ανάγκη.

Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι η απεξάρτηση χρειάζεται ενίσχυση και να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ζητάμε την κατάργηση του Νομοσχεδίου και παράλληλα την ενίσχυση των δομών με μόνιμο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και νέους χώρους.