Σεμινάριο Ηπειρωτικού Παραδοσιακού Κεφαλόδεσμου

Με μια ακόμη διοργάνωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα και δυο παρουσίες με αναπαράσταση εθίμων θα κλείσει το ημερολογιακό έτος της 40ης εκπαιδευτικής χρονιάς του το διεθνώς βραβευμένο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 11-12-2023 διοργανώνει Σεμινάριο Ηπειρωτικού Παραδοσιακού Κεφαλόδεσμου, στους χώρους της Σχολής, στο τέλος του Πάρκου Κουραμπά. Η παρουσίαση και η εκμάθηση θα γίνει από κυρίες καταγόμενες από τις περιοχές, που θα αποτελέσουν μέρος του Σεμιναρίου. Την κα. Κική Πανταζή- Τζόκα για το Ζαγόρι, την κα. Νίκη Μαυρογιώργου για το Μέτσοβο και την κα. Λευκή Μάγκου – Ζαχάρη για την «ομπόλια» του Πωγωνίου. Πρόκειται για τη διοργάνωση του 14ου «Σεμιναρίου Παράδοσης» του Τμήματος, εκ των οποίων το 2ο για Ηπειρώτικο Κεφαλόδεσμο. Λόγω στενότητας χώρου και του ειδικού αντικειμένου για πρακτική, οι σχετικά λίγες θέσεις έχουν καλυφθεί αλλά οι διοργανωτές προτίθενται να σχεδιάσουν ανάλογη διοργάνωση στο μέλλον για περισσότερους ενδιαφερομένους.

Η δεύτερη διοργάνωση του μήνα αφορά στην αναπαράσταση του εθίμου των «Σπαργάνων του Χριστού» την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Κάστρο Ιωαννίνων (Πλατεία Μάτσα). Πρόκειται για χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο έθιμο με πολλούς συμβολισμούς. Τη δημιουργία των μελωμένων «τηγανιτών» με τον παραδοσιακό τρόπο, που παριστάνουν τα σπάργανα του Χριστού, στη θερμαινόμενη πέτρινη πλάκα, από τις κυρίες του 4ου ΚΑΠΗ, θα ακολουθήσουν κάλαντα και γιαννιώτικα τραγούδια από το Χορευτικό του Δήμου και ηπειρώτικο γλέντι με τη μουσική συνοδεία των Βασίλη Παπαγεωργίου, Γιώργου Πατσούρα, Βασίλη Τσίκα και Διαμαντή Παπαναστασίου. Είναι η 3η συνεργασία, σχετικά με αυτό το έθιμα, μεταξύ του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων με το 4ο ΚΑΠΗ (Κάστρου), τον ΟΚΠΑΠΑ και, από φέτος, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο».

Η τρίτη διοργάνωση, το πρωί της Παρασκευής 22ας Δεκεμβρίου, στο «πνεύμα» των ημερών και ακολουθώντας τα Παραδομένα, είναι αφιερωμένο στα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα των Χορευτών σε Δημαρχείο, Περιφέρεια και Μητρόπολή και στην παρουσίαση παραδοσιακού μουσικοχορευτικού προγράμματος σε πεζοδρόμους της πόλης (Συμβολή οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Γρηγορίου Σακκά), στις 12 το μεσημέρι.

Με τις παρουσίες αυτές το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων, στην επετειακή 40η χρονιά του, συνεχίζει τη μακρόχρονη πολυσχιδή δραστηριότητά του σε τομείς, εκτός άλλων, όπως: της διοργάνωσης θεματικών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, θεματικών συναυλιών, σεμιναρίων παραδοσιακού χορού, παράλληλων θεματικών εκδηλώσεων, τηλεοπτικών παρουσιών σε Ελλάδα κα εξωτερικό κ.ά. Για τη δράση του αυτή έχει βραβευθεί με διεθνείς διακρίσεις ενώ αποτελεί έναν «Πρεσβευτή Πολιτισμού» της ιστορικής πρωτεύουσας της Ηπείρου μέσω των εκατοντάδων παρουσιών του στην Ελλάδα και τον κόσμο με ειδικά προγράμματα χορών, τραγουδιών και εθίμων άνω των 50 περιοχών της Ηπείρου και της χώρας.

Γενικός συντονισμός- επιμέλεια: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (Δάσκαλοι Παραδοσιακού Χορού – Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής)