Συνάντηση του Βουλευτή Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής με μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων ‘ΣΧΕΔΙΑ’.

Συνάντηση με τον βουλευτή  ΙωαννίνωνΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κο Ιωάννη Τσίμαρη  και τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων ‘ΣΧΕΔΙΑ’ , πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1/2024 στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης .

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και δομές που θίγονται από το αναμενόμενο προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη  μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας.

Όπως κατέθεσε κατά την συζήτηση  η αντιπροσωπεία του Δ.Σ.,   με το προσχέδιο Νόμου το οποίο έχει διαρρεύσει , δημιουργείται ένας συγκεντρωτικός οργανισμός, στον οποίον καταργούνται τα Κέντρα Πρόληψης ως εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών.  Αφήνει έτσι μετέωρη την πρόληψη των εξαρτήσεων καθώς δεν διευκρινίζεται ποιος και με ποιόν τρόπο στον νέο υπό σύσταση φορέα θα ασκεί την πρόληψη.Επίσης, παύεται η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών  με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα Κ.Π. να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία και η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στα 30 χρόνια λειτουργίας τους τόσο Πανελλαδικά όσο και σε επίπεδο Ν.Ιωαννίνων.  Στην τελευταία αξιολογική έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά η Ελλάδα ξεχωρίζει για το σύστημα υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω του δικτύου των 75 Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Ειδικότερα ο Νομός Ιωαννίνων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά, έχει τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης της Ελλάδος. Η διασύνδεση του κέντρου ‘ΣΧΕΔΙΑ’ με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των αξιολογημένων προγραμμάτων , συνετέλεσε στα παραπάνω θετικά αποτελέσματα.

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στην έλλειψη διαλόγου από πλευράς της  κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για την μεταρρύθμιση αυτή , αγνοώντας την τεράστια εμπειρία που διαθέτουν. Κατέθεσαν δε υπόμνημα στον βουλευτή ζητώντας την μη κατάθεση του εν λόγω προσχεδίου Νόμου καθώς και την πλήρη στήριξη των υπαρχόντων Κέντρων Πρόληψης τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε στελεχικό δυναμικό.

Ο βουλευτής, εξέφρασε την ανησυχία του για την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων εφόσον κυρωθεί το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο. Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στα υφιστάμενα προγράμματα και δεσμεύτηκε για πλήρη στήριξη τους εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.