Τα Γιάννενα σχεδιάζουν για το ποδήλατο

Η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της πόλης απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και κυρίως ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Για τα Γιάννενα η αρχή έγινε με το «1ο Εργαστήριο για τις αρχές σχεδιασμού έργων και πολιτικών για το ποδήλατο» που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Στο εργαστήριο, ο Δήμος, η μελετητική ομάδα και οι πολίτες συζήτησαν για τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με το σχεδιασμό για το ποδήλατο καθώς και για τις μελλοντικές ενέργειες.

«Η πόλη έχει ξεκινήσει την μεγάλη προσπάθεια μετά την επιλογή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες στην Ευρώπη. Η επιλογή αυτή αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της επίπονης διαδικασίας και σε αυτό το πλαίσιο συζητούμε και οργανώνουμε την ένταξη του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Θάνος Βλαστός τόνισε ότι η συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό για το ποδήλατο είναι πολύ σημαντική.

«Η χρήση του ποδηλάτου θα κάνει την πόλη πιο ανθρώπινη και πιο φιλική. Το ποδήλατο είναι αυτό που εγγυάται την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου. Σήμερα το αυτοκίνητο έχει καταλάβει τα πάντα και το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε χώρο και για τους πεζούς και για τους ποδηλάτες» ανέφερε ο κ. Βλαστός τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολύ οργανωμένα βήματα για να ανταποκριθεί η πόλη στις δεσμεύσεις της για την κλιματική ουδετερότητα.